Dossier Rode Duivels

Lukaku: "Soms moeten emoties eruit komen"

Een reuzekans missen, uitgefloten worden door het publiek en nadien met een prachtig doelpunt de critici het zwijgen opleggen. Het was een avond met gemengde gevoelens voor Romelu Lukaku, maar de spits blijft er rustig onder: “In de wereld waar wij inzitten, moeten wij kunnen omgaan met kritiek.”

Romelu Lukaku maakte vrijdagavond in minuut 80 de 4-0 in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bosnië-Herzegovina, maar dat doelpunt had ook al in minuut 66 kunnen vallen. Yannick Carrasco gaf Lukaku de 4-0 op een presenteerblaadje, maar hij miste onbegrijpelijk. Tot grote ontevredenheid van het Belgische publiek, dat Lukaku trakteerde op een fluitconcert. Tien minuten voor tijd maakte de spits van de Rode Duivels zijn misser goed met een heerlijke goal en bij het vieren hield hij zijn hand achter zijn oor. “Als voetballer moet je je emoties kunnen kanaliseren, maar soms moet het er ook uitkomen. Je kan niet altijd het kopje laten hangen”, reageerde hij na de match.

Lukaku begrijpt ergens de kritiek van de supporters: “We zitten met een goede generatie en omdat we het goed doen bij onze ploegen verwachten ze ook veel van ons. Uiteindelijk steunen ze ons wel. Ik weet nog toen ik mijn eerste wedstrijd speelde, was er maar 15.000 man. Nu spelen we altijd voor een vol huis. Ik speel liever voor een kritisch publiek dan voor niemand.”

Romelu Lukaku kon achteraf ook op de steun van zijn ploegmaats rekenen. “Hij weet van zichzelf ook dat die bal erin moet”, zegt Dries Mertens. “De volgende keer zal die er ook in gaan. Maar ik vind het dan supermooi dat hij die volgende bal scoort en dat dat een heel moeilijke goal was. Dat vind ik wel super.”