Duivels walsen over zwak Bosnië: 4-0

De Rode Duivels hebben hun tweede kwalificatiewedstrijd voor het WK in Rusland gewonnen. In het Koning Boudewijnstadion versloegen ze Bosnië & Herzegovina met 4-0. Spahic (own), Eden Hazard, Alderweireld en Lukaku zorgden voor de doelpunten

Martinez greep niet terug naar zijn 3-5-2 systeem dat hij in Cyprus hanteerde, maar wilde met een viermansdefensie zekerheid inbouwen. Jordan Lukaku en Meunier bevolkten de flanken, terwijl centraal het Tottenham-duo Alderweireld – Vertonghen werd geraadpleegd. Voorin koos de bondscoach voor Mertens als vervanger van de geblesseerde De Bruyne.

Lukaku valt uit

De Duivels namen wel het initiatief in het openingskwartier, maar konden daarin geen kansen afdwingen. De eerste doelpoging was zelfs voor de Bosniërs: Medunjanin nam een weggewerkte bal meteen op de slof maar trapte hoog over. Na twintig minuten moest Jordan Lukaku geblesseerd afhaken. De linksback moet geblesseerd van het veld gedragen worden. Ciman was zijn vervanger, Vertonghen schoof logischerwijs op naar links.

Vlak voor het halfuur leken de Belgen de wedstrijd al te beslechten. Eerst werkte Spahic onvrijwillig een voorzet van Meunier in eigen doel: 0-1. Twee minuten later zette Mertens met buitenkant voet Hazard op weg naar Begovic. De kapitein omspeelde de doelman eenvoudig en schoof de 2-0 in doel. Een dominant België freewheelde vlot doorheen de eerste helft en ging met een 2-0 voorsprong naar de kleedkamer.

Alderweireld brengt verlossing

Na de pauze trachtten de Bosniërs terug te vechten. Vlak na de rust schilderde Medunjanin een voorzet op het hoofd van Dzeko, maar die kopte over. Op het uur verzekerde Alderweireld de Duivels van de zege. Op een hoekschop van Mertens wrikte hij zich los van Ibisevic en Dzeko en werkte hij de bal met hak tegen de touwen: 3-0.

Even later speelden de Duivels een counter ei zo na uitstekend uit. Carrasco versnelde op links en trok alleen richting Begovic. Hij bood Lukaku de niet te missen 4-0 op een dienblad aan, maar die knalde vlak voor een halfleeg doel hoog over. Tien minuten voor tijd zette de Everton-spits zijn fout recht. De Bosnische defensie gaf hem te veel ruimte: zijn schot verdween via een Bosnisch been in doel. Met een opvallend handgebaar maakte hij het publiek duidelijk het gefluit na zijn eerdere misser niet te appreciëren. Hoe dan ook: met de 4-0 zorgde Lukaku voor het slotwoord.

De Duivels nemen zo samen met Griekenland de leiding in Groep H, beide landen hebben 6 punten. Bosnië & Herzegovina en Estland volgen met 3 punten. Cyprus en Gibraltar – de tegenstander van maandag – zijn nog puntenloos.