Hoe goed kent u Bosnië & Herzegovina?

De Rode Duivels treffen met Bosnië & Herzegovina wellicht de moeilijkste tegenstander uit de kwalificatiegroep voor het WK in Rusland. De Bosniërs wonnen hun openingswedstrijd in de groep met 5-0 van Cyprus.

Met Bosnië & Herzegovina zakt de 23ste van de FIFA-wereldranglijst vrijdag naar het Koning Boudewijnstadion af. De Rode Duivels bekleden nog steeds de tweede plek op de ranking.

België en Bosnië & Herzegovina troffen elkaar in het verleden al zes keer. De laatste confrontatie was iets meer dan een jaar geleden: in het Koning Boudewijnstadion wonnen de Rode Duivels toen van de Bosniërs met 3-1.

Slechts twee zeges

Van de zes onderlinge wedstrijden konden de Bosniërs wel drie keer winnen. De Rode Duivels sleepten twee thuiszeges in de wacht. Eén keer eindigde de partij op een gelijkspel. De eerste confrontatie – ruim elf jaar geleden – werd door de Rode Duivels ruim gewonnen met 4-1.

26 maart 2005: België – Bosnië & Herzegovina 4-1 (WK-kwalificatie)

3 september 2005: Bosnië & Herzegovina – België 1-1 (WK-kwalificatie)

28 maart 2009: België – Bosnië & Herzegovina 2-4 (WK-kwalificatie)

13 oktober 2014: Bosnië & Herzegovina – België 2-1 (WK-kwalificatie)

13 oktober 2014: Bosnië & Herzegovina – België 1-1 (EK-kwalificatie)

3 september 2015: België – Bosnië & Herzegovina 3-1 (EK-kwalifcatie)

Dzeko altijd trefzeker

Opvallend: sinds Edin Dzeko Bosnisch international is (sinds 2007), scoorde hij in elke interland die hij tegen de Rode Duivels afwerkte. In de laatste vier confrontaties tussen België en Bosnië was de spits van AS Roma goed voor vijf doelpunten. Dzeko scoorde ook altijd het openingsdoelpunt.

Oude (en nieuwe) bekenden

Bosnisch bondscoach Mehmed Bazdarevic selecteerde 25 spelers voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen België. Drie daarvan zijn in ons land actief:

-          Edin Cocalic (KV Mechelen)

-          Tino-Sven Susic (KRC Genk)

-          Danijel Milicevic (AA Gent)

Daarnaast zijn er nog twee andere Bosnische internationals die een verleden in de Jupiler Pro League hebben. Zo verdedigde huidig Chelsea-doelman Asmir Begovic in 2005 twee keer het doel van La Louvière. Ervin Zukanovic speelt momenteel voor Atalanta, maar speelde in de recente geschiedenis ook voor Dender, KAS Eupen, KV Kortrijk en AA Gent.