COLUMN: Gemekker (bis)

Voetbalcommentator- en journalist Dirk Deferme werpt wekelijks zijn licht op de voetbalactualiteit. Ook de toekomstige invoering van videoscheidsrechters is hem niet ontgaan, maar houdt er nu al iemand rekening met de heropvoeding die daarbij gepaard zal moeten gaan?

Vanaf volgend seizoen of vanaf het seizoen erna krijgen we dus een videoscheidsrechter in de Jupiler Pro League. Goed voor een sprongetje voorwaarts. Geen grote sprong want, doellijntechnologie is vooral wegens te duur eventueel pas voor later en al de rest heeft met opvoeding van alle betrokkenen te maken. Dat het met die opvoeding helemaal niet goed gaat hebben we het voorbije weekend en de voorbije dagen kunnen horen en zien.

Paulussen en Rits en Yannick Fererra gaan tot vandaag nog te keer. Iedereen heeft hands gezien in Genk, Rits en Ferrera zeggen dat er geen arm of armbeweging mee gemoeid was. Paulussen en Rits zeggen dat zij niet hoeven te helpen bij de identificatie van de verdachte speler. “Zij zijn toch al met vier. Dan hoeven wij toch niet te helpen?” Zo denken voetballers en trainers. Ook de officials zijn de tegenpartij en die moet je tegenwerken.

In alle televisiestudio’s zijn de meningen van de journalisten, de specialisten en de ervaringsdeskundige spelers en trainers vaak verdeeld. Rood of niet? Vond je dat nu een zware overtreding? Misschien… hoogstens geel? In verband met sommige spelregels hoor je ze wel eens vragen aan elkaar: “Wist jij dat?” Ik wist het niet volgt daar dan op. Er zit ook altijd wel iemand die (zogezegd) altijd alles weet. In die televisiestudio’s zitten vaak goed geïnformeerde mensen. Mensen die geen betrokken partij zijn. Kan je je voorstellen hoe dat er op en rond een voetbalveld aan toe gaat? Schuimbekkende fans, ziedende coaches, gefrustreerde spelers, mensen die vooringenomen zijn, per definitie niet neutraal en die alles altijd beter weten. Voor de officials, de scheidsrechter en zijn assistenten en binnenkort ook de videoref is dat de hel. Ook voor de videoref. Tenzij er aan interpretatie, het aanvoelen van de match en het gemekker een einde komt. Tijd voor een REMINDER.

Opdat we het bij een volgende gelegenheid niet weer uit het oog verliezen:

* Bij sportwedstrijden en dus ook bij voetbal is er een scheidsrechter om te waken over de spelregels.

* Hij wordt geschikt geacht voor die job omdat hij al die regels kent.

* Hij wordt geschikt geacht omdat hij onpartijdig is.

AANBEVELINGEN

* Waar dat kan de spelregels vereenvoudigen.

* Doellijntechnologie en video-assistentie voor de ref, invoeren zo snel als dat kan.

* De spelregels strikt toepassen, geen interpretatie mogelijk, reglement is reglement.

OPROEP

Het is absoluut aangewezen om:

* Zoals in het rugby, protest en discussie met de scheidsrechter te verbieden.

* De eindbeslissing bij de officials, geholpen door technologie, te leggen.  

* In die nieuwe wereld de review-commissie afschaffen.

Met excuses dat bovenstaande lijkt op een agenda voor een belangrijke vergadering. Alleen,  ik vrees dat die vergadering nog niet voor morgen is. Of maakt Marco Van Basten, de Chief Officer of Technical Development van de FIFA, er een punt van op de eerstvolgende vergadering van zijn Taskforce? Wie wil hem dat vragen?