Nog dit jaar testen met videoref in België

De clubs van de Pro League en de Koninklijke Belgische Voetbalbond slaan de handen in mekaar voor testen met videorefs. Die zullen nog dit jaar plaatsvinden, vertelt Ludwig Sneyers, gedelegeerd bestuurder van de Pro League.

Tijdens de algemene vergadering van de Pro League woensdag werd beslist om een overeenkomt met de FIFA en IFAB aan te gaan voor het gebruik van videorefs. "In die overeenkomst wordt heel duidelijk voorgeschreven hoe de testen moeten worden uitgevoerd, op welke manier we feedback moeten geven aan de FIFA, welke regels van kracht zijn en welke opleidingen we moeten geven. Van dat protocol mogen we niet afwijken. Op die manier wil de FIFA uniformiteit in de testfases brengen", verduidelijkte Sneyers.

"We willen die overeenkomst zo snel mogelijk tekenen, hopelijk deze maand nog. Meteen daarna mogen we starten met offline proeven. We willen in 2016 nog beginnen met offline testen om dan volgend jaar al met livetesten te beginnen. In principe moet je beginnen met vriendschappelijke wedstrijden, maar wij hebben een aanvraag ingediend om in play-off 2 al livetesten te doen. Dat is het streefdoel, ook al is het misschien iets te ambitieus."

De Belgische profclubs keurden woensdag een budget goed voor die testfase met videorefs. "Later zullen we de begroting maken voor de livetesten, maar daar hangt toch een prijskaartje van anderhalf miljoen euro aan vast. We zijn wel al bezig met de voorbereiding van de operationele fase. De voetbalbond is intussen ook bezig met de nodige voorbereidingen voor de opleidingen van de scheidsrechters, videorefs en operatoren", aldus Sneyers, die veel eensgezindheid opmerkte bij de profclubs.

"De gesprekken verliepen goed en vlot. Iedereen was heel enthousiast om zo snel mogelijk met de videoscheidsrechter van start te gaan. België speelt dan ook de rol van pionier. We zullen het achtste land zijn dat de videoref uitprobeert."