POLL: Videoref in het voetbal, ja of neen?

Een Super Sunday met drie wedstrijden met daarin telkens een betwistbare fase waarin de scheidsrechter de hoofdrol speelt. Het gebeurde gisteren in de Jupiler Pro League. De refs liggen zo opnieuw onder vuur en de roep om videorefs in het voetbal klinkt steeds luider en luider.

Duw Denswil op Neto
Het begon allemaal in de Slag om Vlaanderen tussen Club Brugge en AA Gent. Iets na het uur kreeg Renato Neto een duw in zijn rug van Stefano Denswil in de zestien. Scheidsrechter Alexandre Boucaut zag er geen overtreding - en dus geen strafschop – in, tot grote woede van Gent-trainer Hein Vanhaezebrouck. Boucaut stond vlakbij de betwistbare fase en volgens Vanhaezebrouck riep de vierde ref Christophe Dierick in zijn oortje “penalty”. Toch volgde Boucaut de beslissing van zijn collega niet.

Duw Teodorczyk op Laifis
Op Sclessin stond de Belgische clasico tussen Standard en Anderlecht op het programma. Paars-wit won die na een doelpunt van Lukasz Teodorczyk tien minuten voor tijd, maar die goal had kunnen afgekeurd worden. Voordat Teodorczyk de bal binnen kopte, duwde hij Laifis van zich af met beide armen. Scheidsrechter Sébastien Delferière liet begaan.

Ref geeft verkeerde speler rood
Twee betwistbare fases, maar de ref die compleet de mist in ging, was Luc Wouters in de wedstrijd tussen Racing Genk en KV Mechelen. Genk-speler Susic kopte de bal eerst via het hoofd van Cocalic op de paal en in de herneming hield Mats Rits een tweede poging van diezelfde Susic met zijn arm uit doel. Scheidsrechter Wouters was niet zeker om welke speler het ging en hoorde daarom bij zijn collega’s of zij wisten wie er juist de bal met zijn arm uit doel hield. Ook zij waren niet zeker en dus gaf Wouters een rode kaart aan Laurens Paulussen. Die stond vlak naast Rits, maar raakte de bal helemaal niet.

Videorefs
Luc Wouters gaf na de match toe dat hij verkeerd was en dat videobeelden hem hadden kunnen helpen. De roep om videorefs in het voetbal klinkt zo alsmaar luider. Het goede nieuws is dat ze er zitten aan te komen. Zo testen ze er in Nederland en Italië al mee in officiële wedstrijden. In België zullen we wel nog wat geduld moeten hebben. In de Jupiler Pro League zullen de videoscheidsrechters ten vroegste in play-off 2 hun intrede doen. 

Wat vindt u van videorefs in het voetbal? Zijn ze nodig of niet? Stem hieronder op onze poll.