Spitsen onder mekaar: Henry interviewt Lukaku

Hij is de T3 van de Rode Duivels, een levende legende in de voetbalwereld en daarnaast analist bij het Britse Sky Sports. In die laatste functie zat Thierry Henry samen met Romelu Lukaku om te praten over de carrière van onze 23-jarige landgenoot. Een ding is duidelijk: Lukaku is leergierig en zelfzeker: “Ik ben honderd procent zeker dat ik ooit topschutter van de Premier League word.”

Lukaku is nu bezig aan zijn vierde seizoen bij de Engelse eersteklasser Everton. In 133 wedstrijden was hij er al goed voor 65 doelpunten, maar tot de absolute wereldspitsen behoort onze landgenoot nog niet. Lukaku zelf weet wat hij moet doen om die stap te zetten. “Ik moet leren om zelf doelpunten te creëren. Aguëro, Suarez, Benzema, Lewandowski en al die anderen kunnen uit het niets een doelpunt maken. Dat is iets wat ik meer moet doen, van de eerste tot en met de laatste speeldag van de competitie.”

Om te verbeteren is Romelu Lukaku ook naast het veld intensief bezig met het voetbal. “Ik leef voor en adem voetbal. 24 uur op 24 en zeven dagen op zeven. Op mijn computer staan video’s van verschillende types spitsen zoals jou (Henry), Ronaldo, Anelka, Drogba, Eto’o en Torres. Ik besteed er uren aan om die video’s te bekijken en kijk dan wat hun sterke punten zijn. Daar probeer ik dan zaken uit mee te pikken op training en in wedstrijden.”

“Het is de liefde voor het spel”, vertelt Lukaku verder. “Ik hou ervan naar voetbal te kijken, andere spelers te bestuderen. Ik hou ervan hard te werken en mezelf te verbeteren. Als je dat in je hebt, komt de rest vanzelf.” Henry was best onder de indruk van die bekentenissen van onze landgenoot. “Dat is best indrukwekkend”, reageert hij.

Topschutter Premier League
Romelu Lukaku heeft een groot doel en dat is topschutter worden in de Premier League. “Ooit moet mij dat lukken. Vorig seizoen was ik er dichtbij. Ik was zeven maanden lang de beste spits in de competitie, maar kreeg dan een dipje. Ik ben ook nog maar 23 jaar oud, maar ik wil nu het maximum uit mijn carrière halen.”

Thierry Henry en Lukaku hebben het verder ook nog over de vergelijking tussen Roberto Martinez (onze huidige bondscoach) en Ronald Koeman als coach van Everton en over zijn opvoeding. Daarin plaatste zijn moeder de school altijd voor het voetbal. Bekijk het volledige interview hier