OHL-voorzitter stapt op na voetbalschandaal

Jimmy Houtput neemt ontslag als voorzitter van voetbalclub Oud-Heverlee Leuven, nadat hij vermeld werd in de undercoveroperatie van The Daily Telegraph naar fraude in de voetbalwereld. Dat heeft Houtput bevestigd op zijn Facebook-pagina. "Deze beslissing mag in geen enkel geval aanzien worden als een schuldbekentenis in het recent verschenen artikel, maar is het gevolg van een opeenstapeling van teleurstellingen die veel ruimer liggen", benadrukt hij evenwel.

"In een recent artikel van de Telegraph wordt aangegeven dat OHL zich actief heeft aangeboden om te helpen TPO-regels te omzeilen. Ik kan hierbij aangeven dat dit niet klopt", aldus Houtput, die bijna twee jaar voorzitter was van OHL. "Als de media deze opportuniteit gebruiken om mezelf en de club meteen te linken aan schandalen, dan is dat een zoveelste voorbeeld van een zieke wereld waar een perceptie creëren nodig is om sensatie te organiseren.

Wat is TPO?
TPO staat voor Third Party Ownership. In de regel komt het hier op neer: tot vorig jaar was het zo dat wanneer een speler bij een club kwam spelen, die club niet noodzakelijk zijn werkgever was. Een 'derde partij', bijvoorbeeld een makelaar, had het contract van de speler in handen en plaatste hem bij de club. Na een resem klachten heeft de FIFA beslist dat dat niet meer mag. 

Nu is de club sowieso de werkgever van de speler. Makelaars zien zo wel wat inkomsten verloren gaan en zoeken nu dus manieren om die regels te omzeilen. 

Sensatie en perceptie
Noch ikzelf, noch de collega's van OHL zouden enige overeenkomst afsluiten die in strijd is met de reglementen." De voetbalwereld is een jungle die gedomineerd wordt door makelaars, die soms zelfs beweren wedstrijden te kunnen beïnvloeden, en door ego's op en naast het veld. Zelfs de pers verliest zijn objectiviteit als het over voetbal gaat en creëert vlotjes mee sensatie en perceptie."

Jungle van de voetbalwereld
"Deze perceptie is belangrijker geworden dan de realiteit. Dit is niet mijn natuurlijke habitat en ook niet wie ik ben als mens. Gezien ik nooit uit enig eigenbelang ben gestart is het ook makkelijk om toe te geven dat deze leefomgeving niets voor mij is. In de jungle van de voetbalwereld kan ik niet zijn wie ik echt ben."

De trainer van OHL, Emilio Ferreira, noemt het ontslag een "spijtige zaak". Dat zegt hij aan VTM NIEUWS.