Moet Deschacht ontslag vrezen?

Waasland-Beveren ontsloeg deze week doelman Laurent Hen­kinet voor gokpraktijken. Die waren nochtans minder zwaar dan die van Anderlechtspeler Olivier Deschacht. Wordt hij binnenkort ook ontslagen? Of hangt er hem nog een zwaardere straf boven het hoofd? We vragen het aan VTM Nieuws-journaliste Soetkin Desloovere die het dossier van nabij volgt.

Het ontslag van Henkinet kwam er op basis van het artikel over gokken in zijn contract. In het basiscontract van de Pro League luidt het artikel als volgt: Het is de speler verboden deel te nemen aan kansspelen van welke aard ook met betrekking op de eigen club of clubs in dezelfde competitie. Speler en club erkennen dit als een zware fout. “Vier spelers hebben dat wel gedaan. De bekendste is Olivier Deschacht van Anderlecht”, vertelt Desloovere. “Maar ook Knowledge Musona (KV Oostende), Tuur Dierckx (Antwerp) en Laurent Henkinet (Waasland-Beveren) zijn betrokken in het gokdossier.”

Boete tot celstraf
“De spelers hebben contractbreuk gepleegd. Los van wat de club beslist, kan de Kansspelcommissie hen een boete van 600 tot 600.000 euro geven. In het slechtste geval kan dat zelfs een celstraf tot vijf jaar worden. En als de voetbalbond ook een onderzoek opent , kunnen de voetballers worden geschrapt van de bondslijsten”, aldus Desloovere. Toch is er een essentieel verschil tussen de zaak van Olivier Deschacht en die van de andere drie spelers. Desloovere legt uit waarom.

“In tegenstelling tot de andere drie spelers, heeft Olivier Deschacht gegokt op verlieswedstrijden. Zo heeft hij gegokt dat Anderlecht de wedstrijd tegen PSG drie jaar geleden zou verliezen. Deschacht was geselecteerd voor die wedstrijd, dus hij zou die kunnen beïnvloed hebben”, legt Desloovere uit. De drie andere verdachte voetballers gokten enkel op winst van hun ploeg, waardoor het parket oordeelde dat een verder onderzoek niet noodzakelijk is.

Zaak naar parket
Hun dossier werd afgerond. Zij moeten zich eind oktober nog voor de Kansspelcommissie verantwoorden, maar ze komen er wellicht vanaf  met een boete. Olivier Deschacht mag tijdens het onderzoek niet reageren, maar benadrukt tegenover de speurders dat zijn broer Xavier zijn gokaccount heeft gebruikt. Zijn zaak gaat nu naar het parket. Anderlecht blijft Deschacht steunen zolang z'n schuld niet bewezen is. Dat bevestigt de club aan VTM Nieuws.

Bekijk ook: