Julian wie?

Alweer het negende Zeer Korte Verhaal van Dirk Deferme. Hij waagt een gokje: Julian Weigl van Borussia Dortmund wordt wereldkampioen.

Mijn buurvrouw Marilou volgt het voetbal maar ik geloof niet dat zij Julian Weigl al kent. Ik zelf heb zijn naam vorige week voor het eerst genoteerd. Behalve door doorwinterde, trouwe en fanatieke Bundesliga-fans is hij, denk ik, nog niet ontdekt.

De Noorse collega van Viasat looft voor de wedstrijd van Dortmund tegen Real het jonge, snelle en enthousiaste team van Tuchel. Hij is een Premier League-volger maar hij was ook bij de bekermatch in Trier en was toen helemaal Dortmund geworden. En het was #echteliebe zoals je die in de tweets tegenkomt. Hij koppelt de naam van Weigl aan die van Busquets. Weigl had in Trier niet gespeeld. Die had hij tegen Legia Warschau voor het eerst gezien. Ik moet lachen. Bij ons hebben ze Leander Dendoncker die vergelijking ook al eens aangesmeerd.

Na vijf minuten eerste helft ben ik al helemaal om. Ik steek de duim omhoog, de Noorse collega glundert. Julian Weigl is een energiekere, jongere versie van Busquets. Kleiner en minder lui in zijn gekronkel. Hij staat goed, even balbast, evenwichtskunstenaar, een snelle efficiënte passeur én: hij zeurt niet, is veel minder arrogant. Weigl (1m86) is kleiner dan Busquets (1m89). In de lucht is Weigl iets minder en hij scoorde nog niet. De octopus van Badia zit aan 11 goals. De afkoopsom voor Sergio Busquets is €200 miljoen.

Julian Weigl, 21, speelde gisteren zijn tweede CL-match. Tussen Kroos, James en Modric was hij de beste middenvelder op het veld. Tussen die drie van Madrid en de volledige BBC was hij de beste man op het veld.

Ik durf niet te wedden, weet ook niet of dat mag als je voetbalreporter bent en toch: ik zet er €1.000 op dat Julian Weigl deel uitmaakt van de gouden toekomst van de Mannschaft. In Rusland staat hij in de ploeg. Je moet al eens een gokje wagen.