Videoref geeft eerste rode kaart

Anouar Kali zal voor altijd in de geschiedenisboeken van het voetbal staan. Niet omwille van een recordaantal doelpunten, of ongelooflijk veel wedstrijden voor één club. Neen, de middenvelder van het Nederlandse Willem II is de eerste speler ooit die een rode kaart krijgt na een beslissing van een videoscheidsrechter.

Voor de eerste keer werd in een officiële wedstrijd in Nederland werd er met een videoscheidsrechter gewerkt. Bij het bekerduel tussen Ajax en Willem II zat er op de parking van de Amsterdam Arena een videoscheidsrechter die in contact stond met de scheidsrechter op het veld. En die heeft meteen zijn nut bewezen. Anouar Kali ging op het uur zwaar door op de enkel van Ajax-speler Lasse Schöne. De scheidsrechter op het veld gaf eerst geel, maar na het bekijken van de beelden werd er overgegaan tot de rode kaart.

Kali wordt zo de eerste speler ooit die tijdens de wedstrijd uitgesloten wordt op basis van TV-beelden. Eerder werd er wel al geëxperimenteerd met videorefs tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tussen Italië en Frankrijk. Bij de Nederlandse voetbalbond klinkt het dat ze de technologie in het seizoen 2018/2019 graag permanent zouden inzetten.