Kompany: een jaar vol blessures

Het zit Vincent Kompany niet mee. Tijdens z’n comeback na bijna 5 maanden blessureleed viel de aanvoerder van Manchester City opnieuw uit met een blessure. Hoe lang Kompany out zal zijn, of wat de ernst van de blessure is, is nog niet geweten. Maar dat het voorbije jaar een jaar van blessures is geweest voor 'de man van glas' staat vast: sinds de start van vorig seizoen was Kompany bijna 9,5 (!) maand geblesseerd.

Vorig seizoen kon niet beter beginnen voor Vincent Kompany. Manchester City pakte 15 op 15 en Kompany scoorde twee doelpunten in die eerste vijf wedstrijden. Maar in de Champions League-wedstrijd tegen Juventus op 15 september viel hij uit met een kuitblessure die hem een maand aan de kant zou houden.

Op 25 oktober maakt Kompany z’n wederoptreden in de Manchester derby tegen United. Kompany speelt slechts vijf wedstrijden tot hij opnieuw geblesseerd uitvalt. Door een nieuwe kuitblessure mist Kompany 8 wedstrijden en is hij in totaal anderhalve maand out.

Op Boxing Day (26 december) staat Kompany er terug. In de competitiewedstrijd tegen Sunderland begint hij in de basis, maar na amper 9 minuten hinkt de aanvoerder al opnieuw naar de kant. Verdict: opnieuw hervallen in dezelfde kuitblessure. Kompany mist 11 wedstrijden in de drukke nieuwjaarsperiode en zal pas anderhalve maand later terug fit zijn.

Midden februari lijkt Kompany helemaal terug te zijn. Hij speelt 7 wedstrijden voor Man City en pakt als aanvoerder ook de League Cup. In een slopende finale tegen Liverpool haalt City het pas na 120 minuten en strafschoppen. In de Champions League maakt Kompany een uitstekende indruk in de achtste finales tegen Dynamo Kiev (1-3 winst). Maar in de terugwedstrijd slaat het noodlot opnieuw toe. Na amper 7 minuten moet Kompany al gewisseld worden. Reden… opnieuw een kuitblessure.

Kompany werkt opnieuw keihard om z’n revalidatie vlot te laten verlopen en deze keer mist hij slechts 6 wedstrijden. Een maand na z’n blessure tegen Kiev staat Kompany terug op het veld tijdens de halve finale van de Champions League tegen Real Madrid. In Manchester blijft het 0-0 en zei Kompany dat ze zeker kans maken op bezoek in Bernabeu. Maar een week later is zijn terugwedstrijd na amper 10 minuten al voorbij. Niet de kuit, maar een liesblessure zorgt ervoor dat Kompany een kruis kan maken over z’n seizoen en het EK met de Rode Duivels.

Met de komst van Pep Guardiola neemt City in het nieuwe seizoen een uitstekende start. De Citizens winnen al hun wedstrijden en Kompany maakt op 21 september z’n wederoptreden na 4,5 maand blessureleed. De League Cup-wedstrijd tegen Swansea verloopt vlot, maar in de absolute slotfase voelt Kompany opnieuw een pijnscheut als hij een tackle inzet om vergeefs een goal van Swansea te voorkomen. Het is bang afwachten of (en hoe lang) Kompany deze keer langs de kant zal staan.

In een jaar tijd is Kompany – de blessure tegen Swansea niet meegerekend – dus 5 keer geblesseerd uitgevallen. In totaal heeft hij amper 22 wedstrijden gespeeld voor Manchester City en was hij bijna 9,5 maand geblesseerd.