"Geen EK-winst? Wist dat ze me zouden afmaken"

"Mogen wij u de komende maanden lastigvallen?", die vraag stelde Luk Alloo in opdracht van VTM NIEUWS aan verschillende interessante Vlamingen die volop in de actualiteit staan. In de derde aflevering is het vanavond de beurt aan Marc Wilmots. Voor het eerst sinds zijn ontslag bij de voetbalbond spreekt Wilmots voor tv. “Ik ben tevreden over het parcours op het EK. Maar ik kon enkel winnen. Als ik niet won, wist ik dat ze me zouden afmaken", blikt hij terug.

Wilmots laat in deze reportage in zijn hart kijken, maar hij beantwoordt ook vragen over zijn ontslag, zijn visie op de Belgische voetbalbond en de aanhoudende kritiek op zijn persoon.

"Als ik niet won, maakten ze me af"
Alloo vliegt ook naar Bordeaux. De tweede thuishaven van Marc Wilmots. Ze bezoeken er onder meer het Golf du Médoc Resort, het basiskamp waar de Rode Duivels tijdens het voorbije EK verbleven. Op zijn hotelkamer reflecteert Marc Wilmots over het EK.

“Natuurlijk is een nederlaag niet leuk, want we willen de supporters blij maken. Het was een ontgoocheling daar. Maar je moet alles bekijken, we moesten de hele verdediging vervangen. Wie kan dat?", zoekt Wilmots een verklaring. "Maar op wat we hier gepresteerd hebben, heb ik niets aan te merken. Ik ben tevreden over het parcours. Om een tornooi te winnen, moet je wat geluk hebben. Het hangt af van nuances".

Wilmots beseft wel dat de druk hoog lag, de hype rond de Rode Duivels had de verwachtingen zeer hoog gelegd: "De enige mogelijkheid die ik had was winnen, als ik dat niet deed, dan maakten ze me af. Dat wist ik.”

"Ik dronk champagne na ontslag"
Viel dat ontslag bij de Rode Duivels dan niet zwaar? “Ik heb samen met mijn vrouw een fles champagne opengedaan. Ik voelde me vrij.” De voetbalbond vroeg Wilmots trouwens om langer te blijven. "Ik wilde wel, maar toen ze me zeiden dat ik dit en dat moest doen, ben ik er niet meer op ingegaan. Ik wilde niet opnieuw macht afstaan aan de bond”, vertelt hij open aan Alloo. 

"Dit waren topjaren"
Marc Wilmots was zestien jaar profvoetballer en kwam zeventig keer uit voor de nationale ploeg. Later werd hij drie jaar assistent-bondscoach en vier jaar bondscoach. Luk Alloo verrast hem met met een paar trips down memory lane, onder meer in de Duitse topclub Schalke, waar hij zes seizoenen speelde.

In het stadion van Schalke haalt hij herinneringen op. “Het is verdorie al twintig jaar geleden. Dit waren mijn topjaren. We hingen zo goed aan elkaar, en nu nog, als een ex-ploegmaat mij belt, sta ik er meteen. Dit waren de mooiste jaren, ik heb nooit zoveel gedronken als in die jaren.”

"Ik had een depressie"
Maar de successen werkten verslavend. Na zijn spelerscarrière moest hij afkicken van topsport. “Na mijn voetbalcarrière had ik een depressie. Mijn cardioloog zei mij: "Marc, je hebt een depressie!" Ik geloofde hem niet. Maar hij zei dat ik moest afkicken van de adrenalinekick die gepaard ging met voetballen in een gevuld stadium. Plots voetbalde ik niet meer en ik werd humeurig. Niemand vertelde mij hoe dat kwam. Ik ben toen terug gaan sporten om stilaan af te kicken.”

Marc Wilmots in drie woorden?
Rots in de branding is zijn vrouw, Katrien Lambeets. Niet enkel privé vlak, ook op professioneel vlak is ze erg belangrijk voor hem, dat werd al duidelijk na zijn ontslag. "Ik heb het geluk dat Katrien alles voor mij regelt", zegt hij openlijk. Maar hoe beschrijft zij haar man in drie woorden? 

"Naar het buitenland"
Wilmots wil het hoofdstuk van de Rode Duivels duidelijk achter zich laten. Hij heeft dan ook geen contact meer met hen: "Ik heb nooit specifiek contact gehad. Ze hebben me wel een sms gestuurd om me te bedanken. En dat is genoeg voor mij. Maar nu gaan we verder. Een nieuwe episode, mét de familie. Naar het buitenland? Het zal in elk geval niet in België zijn. "Of het dan in Europa zal zijn?", vraagt Luk. "Dat zullen we zien. Afwachten!"