Italië - Frankrijk was historische match

Frankrijk heeft donderdagavond in Bari een oefeninterland tegen Italië gewonnen met 1-3. Martial, Giroud en Kurzawa zorgden voor de Franse doelpunten, terwijl voor de Italianen Pellé raak trof. De wedstrijd zal echter om heel wat andere redenen de geschiedenisboeken ingaan.

Bij de Azzurri werd Gianluigi Donnarumma de jongste doelman in de geschiedenis van de nationale ploeg. Het sluitstuk van Milan viel bij de rust is voor veteraan Gianluigi Buffon. Donnarumma is slechts 17 jaar, 6 maanden en 4 dagen. Vorig seizoen liet toenmalig Milan-coach Sinisa Mihajlovic Donnarumma al opdraven in het doel van de Rossoneri. Afgelopen weekend werd hij de jongste doelman ooit in de Serie die een strafschop stopte. Buffon liet zich al voor de wedstrijd opmerken. Bij het weerklinken van het Franse volkslied startten de aanwezige Italiaanse supporters een fluitconcert, waarop de doelman ostentatief begon te applaudisseren. Zijn teammaats volgden het voorbeeld, waardoor de sfeer in het stadion omsloeg. Het fluitconcert stopte nagenoeg meteen.

Videorefs

Daarnaast schakelde ref Kuipers ook videorefs in. Bij een omstreden handsbal van Kurzawa in het Franse strafschopgebied twijfelde de Nederlander, waarop hij de hulp van video-assistenten inriep. De oordeelden dat er de verdediger de bal niet met de bal beroerde. "Je kon zien dat de scheidsrechter het duel voor een paar seconden onderbrak", legde FIFA-voorzitter Gianni Infantino uit bij de Italiaanse omroep RAI. Volgens de FIFA-preses zocht Kuipers gedurende die korte periode contact met twee buiten het stadion gestationeerde scheidsrechters, die op videobeelden de situatie nauwkeurig bestudeerden. "Zij zagen dat het geen strafschop was. We hebben hier voetbalgeschiedenis geschreven", benadrukte Infantino. "We leven in 2016, het is tijd om dit goed te gaan testen. Ik hoop dat we bij het WK in 2018 in Rusland deze technologie volledig kunnen gaan gebruiken."