Spanje overklast Rode Duivels: 0-2

De Rode Duivels hebben hun eerste interland onder bondscoach Roberto Martinez kansloos verloren van Spanje. De voormalige Europese en wereldkampioen kwam in het Koning Boudewijnstadion winnen met 0-2. België verliest zo voor het eerst in bijna drie jaar een wedstrijd in eigen land.

De eerste tien minuten onder het mandaat van Martinez waren degelijk. De Duivels lieten de bal eenvoudig rondgaan; dreiging was er via een schot van Nainggolan. Het zou meteen het enige wapenfeit voor de rust zijn. Na een kwartier draaiden de Spanjaarden de rollen om. Silva nam de rol van uitblinker op zich. De middenvelder draaide onder meer De Bruyne – zijn ploegmaat bij Manchester City – meermaals tureluurs.

De volledige Seleccion voetbalde als vanouds: vlotte combinaties, lepe doorsteekpassen en dat alles hoofdzakelijk op de helft van de tegenstander. Ook het uitvallen van aanvaller Morata – Costa was zijn vervanger - bracht de Spanjaarden niet van hun stuk. De Rode Duivels zagen letterlijk en figuurlijk sterren en werden met z’n elven tot op de eigen speelhelft gedrukt. Dat Silva na een knappe combinatie, waarbij zelfs Courtois werd uitgespeeld, de 0-1 binnentrapte was een logische ruststand.

Het vervolg beloofde niet veel beterschap. Bij het begin van de tweede helft leek Piqué een vrijschop hard binnen te knikken, maar Courtois duwde het leer met een knappe reflex over doel. Ook op een poging van Costa, die door de buitenspelval was geloodst, had Courtois met een beenveeg een antwoord.

Op een penalty van Silva had hij dat niet. Lukaku haakte Vitolo in de zestien; de Citizen zette de elfmeter feilloos om: 0-2.

Het eerste Belgische schot op doel kwam er acht minuten voor tijd pas. De Bruyne waagde zijn poging van buiten de zestien, maar De Gea zweefde de bal sierlijk onder zijn lat vandaan. De Rode Duivels verliezen zo voor het eerst sinds november 2013 een wedstrijd op de Heizel. Toen kwamen Colombia en Japan in ons land winnen. Net als toen waren fluitconcerten van het publiek het gevolg.