Hervorming UCL slecht nieuws voor kleine landen

Vanaf het seizoen 2018-2019 zullen de vier grootste voetbalcompetities elk vier clubs mogen afvaardigen voor de groepsfase van de Champions League. Dat maakte de Europese voetbalbond UEFA vrijdag bekend. De hervorming is in het voordeel van de grote voetballanden, maar voor kleinere competities zoals de onze is dat minder goed nieuws.

Op dit moment sturen de drie beste voetballanden (Engeland, Spanje en Duitsland) elk drie teams rechtstreeks naar de poulefase van de Champions League en één naar de play-offs. Het vierde beste land, Italië, heeft twee ploegen die rechtstreeks geplaatst zijn en één in de play-offs.

Wanneer de hervorming over twee jaar in werking treedt, zullen van die vier landen telkens vier ploegen rechtstreeks naar de groepsfase gaan. Meer dus dan dat nu het geval is. Waar zij nu elf van de 32 plaatsen invullen, zullen dat er dan 16 zijn.

Voor kleinere competities met één rechtstreeks ticket betekent dat dus dat zij hun ticket mogelijk verliezen. De Belgische landskampioen is mogelijk de dupe van het nieuwe systeem, maar zeker is dat nog niet. De details van de hervormingen zouden pas eind dit jaar worden uitgewerkt.

Voormalig UEFA-voorzitter Michel Platini had in het verleden in hervormingen steeds de nadruk gelegd op de kleinere landen. Hij bezorgde de kampioenen van kleinere competities, zoals de Jupiler Pro League, een rechtstreeks ticket voor het Kampioenenbal. Met de vrijdag aangekondigde nieuwe regel lijken de grote landen en teams hun zin te krijgen. Zij dreigden eerder al om een eigen "supercompetitie" op te starten.