Wat ons voetbal van hockey kan leren

De Red Lions hebben, ondanks de teleurstelling van de verloren finale op de Olympische Spelen, Rio kunnen verlaten met opgeheven hoofd. Een finale op een groot tornooi, iets waar onze Rode Duivels op het EK in Frankrijk ook op gerekend hadden. Onze commentator Floris Geerts, die in beide sporten zijn weg kent, nam even de tijd om op te sommen wat het ouderwetse voetbalspel kan leren van het jeugdige hockey.

Op het sportgala van 2013 lopen Marc Wilmots en Thibaut Courtois met een brede glimlach het podium op. De Rode Duivels hebben de prijs voor ‘Sportploeg van het jaar’ gewonnen. Terwijl de bondscoach de trofee in ontvangst neemt, flitsen de teleurgestelde tweets over het scherm. De nationale hockeyploeg voelt zich duidelijk gepasseerd. Zij zijn verslagen door de populariteit van het voetbal, niet door de prestaties op het veld.

Rode Duivel-hype

Tot voor kort was 2013 het beste Belgische hockeyjaar ooit. Van de 24 wedstrijden op rij verliezen de Red Lions er geen enkele. Voor het eerst in twaalf jaar plaatst België zich voor het WK hockey en bereikt de ploeg de EK-finale. De Rode Duivels plaatsen zich dat jaar voor de wereldbeker in Brazilië. Gezien de huidige generatie voetballers vind ik dat het absolute minimum.

In de jaren die erop volgen, groeit de hype rond de Rode Duivels naar een ongekende hoogte en lijken de hockeymannen lichtjes te stagneren. Op het WK in 2014 en het EK in 2015 hockeyt België zich telkens naar een teleurstellende vijfde plaats. Als gevolg stapt de bondscoach telkens op. De huidige bondscoach, Shane McLeod, is ondertussen de vierde coach in evenveel jaar. Voor zijn aanstelling laten de spelers nadrukkelijk weten dat zij heel graag met McLeod willen werken. De hockeybond volgt, met als resultaat dat de Red Lions een Olympische finale spelen. Na de wereldbeker voetbal blijft Marc Wilmots vrolijk de plak zwaaien en spelen de Rode Duivels een teleurstellend EK.

Tactisch belang

Het kwalitatieve verschil tussen de Red Lions en de Rode Duivels is uiteraard veel meer dan alleen maar de aanwezigheid een tactisch sterke coach. In het hockey werkt men sneller en innovatiever. Het hockey staat dan ook mijlenver voor op het voetbal. Onze nationale sport is nu éénmaal conservatief. Herinner u dat de Rode Duivels in Brazilië niet eens op stilstaande fases trainden. Dat was in 1976 al ondenkbaar in het hockey. De hockeyspelers lopen voortdurend met een notitieboekje rond. Iedere tactische bespreking lijkt wel een universitair college. De Red Lions zijn voorbereid op ieder mogelijk scenario. Op het veld laat bondscoach Shane McLeod ze hun ding doen. Indien nodig past hij tactisch aan.

Bij z’n aanstelling bij Manchester City schrapt Pep Guardiola meteen pizza van het spelersmenu. Blijkbaar stapten op het EK onze voetballers regelmatig met een pizzadoos onder de arm de bus op. Dat zie ik de Red Lions niet meteen doen. Een strak wetenschappelijk verantwoord dieet. Sommige spelers zijn als bezetenen met hun lichaam bezig. Een van die hockeymannen vond de gebruikte voedingssupplementen te veel one-size-fits-all en begon met een eigen programma.

Blessurebehandeling

Het gaat er bij mij niet in dat één van de rijkste clubs ter wereld maar geen oplossing vindt voor de blessuregevoelige Vincent Kompany. Hier en daar lees je dat zijn lichaam niet in balans is. Zijn bovenlichaam zou te sterk zijn voor alles wat eronder zit. Mick Beunen, de physical trainer van Red Lions, zal ongetwijfeld eens gniffelen. Zijn spelers behoren tot de fitste atleten van Team Belgium. Logisch wanneer je acht wedstrijd in dertien dagen speelt. Alvast één club uit de Jupiler Pro League heeft het begrepen en plukt de physical trainer na de Olympische Spelen weg bij de Red Lions. Het voetbal kan er alleen maar wel bij varen.

Topspits Tom Boon maakt tegen Nederland het openingsdoelpunt. Hij begon in Rio nochtans geblesseerd in de tribune: een spierscheur van anderhalve centimeter. In plaats van een andere speler op te roepen, kiest de medische staf om hem klaar te stomen voor de latere wedstrijden in het toernooi. Doet u dat ook denken aan Nicolas Lombaerts? Bij de start van de EK-voorbereiding had ook hij zo’n spierscheurtje. De Belgisch staf maakte er een potje van. Uiteindelijk is Lombaerts de ervaren verdediger die de Rode Duivels gemist hebben tegen Wales.

Misschien moet het (Belgische) voetbal af en toe eens over het muurtje kijken. Kijken hoe de buren het aanpakken. De sportzomer was véél mooier geweest als de Rode Duivels net als hun hockeycollega’s ook een finale hadden gespeeld.