Tielemans: "Spelers moeten kritiek accepteren"

Hij is nog maar negentien jaar oud, maar speelt al drie seizoenen bij het eerste elftal van Anderlecht. Ervaring genoeg dus om terug te blikken op de voorbije – toch bewogen – week in het Astridpark. De relatie tussen coach René Weiler en de spelers is een van de hoofdonderwerpen: “Er zijn spelers die sommige zaken gewoon moeten accepteren.”

Het verblijft van Sebastian De Maio in het Astridpark is wellicht een van de kortste ooit in de clubgeschiedenis van Anderlecht. Een serieus meningsverschil met coach René Weiler zou aan de basis liggen van zijn vertrek. “Kritiek van een trainer moet je accepteren”, zegt Youri Tielemans. “Sommige spelers willen daarop reageren, maar mogen dat op bepaalde momenten niet.”

De relatie tussen Tielemans en Weiler is volgens de speler heel goed. “We hebben het vaak over hoe we gaan spelen en de richtlijnen zijn ook duidelijk. Ik heb een goeie band met hem. Of hij streng is? Dat hangt ervan af voor wie. Ik ben van thuis uit en vanop school discipline gewoon. Voor mij verandert er dus niet veel. Je moet gewoon je job doen en professioneel blijven. Voor sommigen is dat misschien anders, maar ik weet niet wat zij denken. Discipline moet er zijn en wie niet mee wil, die moet eruit.”

"Geen telefoontje van Mourinho"
Anderlecht zag de voorbije week ook twee sterkhouders vertrekken. Steven Defour tekende bij het Engelse Burnley en Dennis Praet staat dichtbij een transfer naar Sampdoria. Youri Tielemans die blijft gewoon bij paars-wit. “Er waren wat discussies over het feit dat ik zou vertrekken of niet, maar ik ben er en was ook altijd voor de volle honderd procent bij Anderlecht. Voor mij verandert er niets.”

En José Mourinho? Die heeft niet gebeld naar Tielemans. “Geen idee vanwaar dat verhaal komt. Ik stond ’s morgens op en zag dat. Iemand uit mijn entourage had dat gestuurd. Ik trok grote ogen, maar ik weet niet vanwaar dat verhaal komt.”