Plaaggesprek: Holland - België

Bellen met Nederland, daarnet ging het zo.

“Hallo, met Jaap.” - Jaap is een Nederlandse collega.
“Met mij. Ik wil je nog troosten met de uitschakeling van Heracles.”
“Anderlecht heeft het anders ook niet geweldig gedaan.”
“Dat is juist. Maar ze liggen wel nog in het vangnet van de Europa League.”

Ieder jaar rond deze tijd bel ik met Nederland. Dat ze daar met zijn allen zakken op de Europese ranking weten ze al lang maar nu zijn de alarmbellen echt afgegaan. Voor het vierde seizoen op rij hebben wij het in het Europees voetbal beter gedaan dan Nederland. Vorig seizoen scoorden wij voor de ranking 7,4 punten en de Nederlanders 5,75. Ook nu zijn we er beter aan begonnen dan zij. Genk, Gent en Anderlecht hebben vier keer gewonnen, twee keer verloren en twee keer gelijk gespeeld. Heracles en Ajax speelden drie keer gelijk en wonnen één keer. Echt erg is dat ze al een club kwijt zijn.

Het vervolg ziet er in de Europa League zo uit:

  • Gent - Shkëndija
  • Slavia Praag - Anderlecht
  • Lokomotiv Zagreb - Genk
  • Vojvodina - AZ

Standard is al geplaatst voor de groepsfase. Als ze zich kwalificeren komen Gent, Genk en Anderlecht daar ook terecht. Voor Nederland zit bekerwinnaar Feyenoord al in de groepsfase van de Europa League.

Ajax kan zich plaatsen voor de hoofdtabel van de Champions League als het in de play-offs Rostov uitschakelt. Dan komt het bij PSV in pot 3 terecht. Als Ajax eruit vliegt, gaat het naar de groepsfase van de Europa League. Club Brugge zit in pot 4, behalve als twee teams niet door de play-offs geraken, twee uit het rijtje Manchester City, Porto, Villareal, Ajax en Plsen.

Voor Nederland is het van moeten, wedstrijden winnen en punten pakken. Na vorig seizoen is het op de UEFA-ladder als tiende gerankt en België als negende. Volgens de prognose op basis van de in 2013 ingezette trend zakt Nederland na dit seizoen naar de dertiende plaats. Dat betekent: geen ploeg rechtstreeks in de poulefase van de Champions League. De kampioen en de tweede spelen de derde voorronde en de play-offs. De bekerwinnaar en de derde van de competitie spelen Europa League vanaf de derde voorronde en de vierde al vanaf de tweede voorronde.

“Jaap, jongen, dat zou toch een klap zijn?”
“Je hebt gelijk. We horen elkaar nog.”

Het is van 1987 dat Nederland niet in de top 10 van Europa stond. Nederland had al altijd één of twee teams rechtstreeks in de poulefase van de Champions League. Het kan nu in het gat vallen waar wij in 2011 uitklommen.

 

8 keer gelezen