Wie is Roberto Martinez?

Roberto Martinez krijgt de (loodzware?) taak om de Rode Duivels over twee jaar te doen schitteren op het WK 2018 in Rusland. Maar wie is die 43-jarige Spanjaard nu eigenlijk? En hoe ziet zijn palmares eruit? 

Met Martinez krijgt ons land voor de eerste keer ooit een Spaanse bondscoach. Als speler was hij een nobele onbekende. Als verdedigende middenvelder verdedigde Martinez in eigen land de clubkleuren van Real Zaragoza en zijn geboortestad Balaguer. Met een Copa del Rey op zak stak hij midden jaren negentig het kanaal over om er in de lagere klassen te gaan voetballen: bij onder andere het Schotse Wigan Athletic, het Engelse Wigan en het Welshe Swansea. 

FA Cup-winst

Bij die laatste club startte hij in 2007 zijn trainerscarrière. Met Swansea werd Martinez kampioen in de League One (de Engelse derde klasse). Twee seizoenen later rijfde Wigan - een andere ex-club van Martinez - hem binnen als coach. Met de Noord-Westse club leverde hij een huzarenstukje af. In de finale van de FA Cup won Wigan verrassend van Manchester City met 0-1. Het pakte zo zijn eerste en enige prijs op het hoogste niveau. Amper drie dagen na die bekerwinst volgde een keiharde ontnuchtering: Wigan degradeerde uit de Premier League.

Drie seizoenen geleden probeerde Martinez het een stapje hoger. Everton legde de Spanjaard een contract van vier seizoenen voor, dat hij nooit zou uitdoen. Martinez parkeerde The Toffees in zijn eerste seizoen op een knappe vijfde plaats, een prestatie die hij in de daaropvolgende seizoenen niet kon evenaren of verbeteren. Martinez stond dan wel garant voor offensief voetbal - met veel doelpunten - maar daar stond al te vaak een wankele defensie - met veel tegendoelpunten - tegenover. In 2015 en 2016 kwam hij niet verder dan een teleurstellende elfde plaats. Een stormvloed aan kritiek van supporters kostte hem in mei dit jaar - één speeldag voor het einde van de competitie - zijn baan in Liverpool. 

Bondscoach

Amper drie maanden na zijn ontslag bij Everton heeft Martinez dus een nieuwe job. Voor de functie als Belgisch bondscoach lag de Spanjaard volgens Het Laatste Nieuws in de weegschaal met de Fransman Rudi Garcia en de Nederlander en ex-bondscoach Dick Advocaat. Martinez strijkt volgens diezelfde krant één miljoen euro per jaar op. Wanneer hij de Rode Duivels op het WK naar de halve finale loodst, wordt dat bedrag verdubbeld tot twee miljoen. 

18 keer bekeken