Column: Anderlecht in brand

“The Roef, the Roef, the Roef is on Fire," een fanlied van de allerbeste soort. We horen ze nog, maar veel te weinig. Hoe lang broeden fans op zoiets? Of is het een spontane opwelling van een genie in hun midden? Toen, 10 mei 2015, moest Roef tegen Club Brugge de geschorste Proto vervangen en het stadion zong dus The Roof is on Fire van The Bloodhound Gang. Er wordt nu nog over gesproken en geschreven. Roef keepte goed. Of Davy Roef dat liedje kende? Weet ik niet. Zijn reactie was: “Daarvoor sta ik er.” Saai maar correct.

Davy Roef tokkelt veel op zijn computer, drinkt niet, dronk nog nooit bier, één keer een glas champagne. Eet niks behalve sportmaaltijden en gaat niet naar de Carré tenzij zijn aanwezigheid daar gewenst is. Lees: de club wil het.

Davy Roef is 22, heeft één vriendin voor het leven, waarschijnlijk een meisje uit zijn straat. Hij is een professionele keeper al mag je niet uitsluiten dat hij het ook heel graag doet. Hij is de opvolger van de flamboyante oudgediende, Silvio Proto, een Italiaan die via de bemiddeling van een voortvluchtige mafiose gangster bij de chique club in de hoofdstad terechtkwam. Roef is een jongen van Rumst. Roef zal nooit de nieuwe Proto worden.

Misschien wordt hij wel de nieuwe Filip De Wilde. De Wilde was soms een driftige stresskip. Terwijl Roef alles heeft van een ijskonijn. Zelfs zijn gelaat lijkt bevroren, verstard in het sérieux van een eeuwig nu of nooit. De allerbeste kop op een keeper is die van het ijskonijn. Dat heeft Roef voor op De Wilde. Nu de carrière nog.

Is Roef de man van Weiler? Of beter, dé doelman van Weiler? Zaterdag moest hij één bal pakken, dat lukte niet. Te snel, te hard sloeg die bal hoog naast hem in doel. De hele defensie was niet thuis en net dan moet een uitzonderlijk goede keeper er staan. Davy Roef kon die bal niet pakken.

Anderlecht is gloednieuw. Weiler is nieuw, er zijn veel nieuwe spelers, de keeper is geen debutant maar ook nieuw. Van Holsbeeck zei al dat hij Weiler wil en en een hele tijd zal beschermen. Weiler zal dat met de jonge Roef ook moeten doen. Of haalt hij voor 31 augustus nog een nieuwe, ervaren keeper? Roef heeft nu 6 matchen in de competitie gespeeld. Alleen de keepers van Eupen en Gent hebben er minder.

The Roef is zelden on fire. Er staat de kop van een ijskonijn op maar zijn doop in het vuur van kritiek van fans en media zal minstens een heel seizoen duren. Daar moet hij tegen kunnen. Populair zoals Proto was, kan hij alleen maar worden door heel, heel goed te keepen en zichtbaar punten te pakken. Hij zal zich niet verkopen, marketing kent hij niet. Hij kan de nieuwe De Wilde worden. Filip De Wilde (1987-’96 en ’98-2003), 362 wedstrijden, 13 prijzen, 2 keer keeper van het jaar. In ieder geval een mooi palmares om te evenaren. Het dak moet niet in brand en het hoeft er niet af. Af en toe gewoon die ene bal pakken. Meer moet dat niet zijn.

6 keer gelezen