Column: Straffeloze daden

Floris Geerts is reporter en voetbalcommentator voor VTM NIEUWS en 2BE. Rood en/of geen rood met wel/geen gevolgen, daarover schrijft hij in deze bijdrage.

Wild gesticulerend maakt de hoofdtribune het ellebooggebaar. Scheidsrechter Wim Smet kijkt er niet eens naar, maar hij ziet het wel. De Club-aanhang heeft moeite met de rode kaart voor Hans Vanaken. Uiteraard niet voor een elleboogstoot. De geste moet de scheidsrechter aan minuut elf doen denken, vindt het misnoegde publiek. Ivan Santini gaat Timmy Simons te lijf met een winkelhaak gevormd tussen boven- en onderarm. Santini slaat niet echt, maar in de herhaling valt op dat het ook niet zomaar een botsing is. De onderlip van Simons barst, bloed druppelt op het veld en blauw en zwart brult en tiert. Conclusie voor de fans: zeker rood en een schorsing voor de maanden juli en augustus. Helaas voor hen, Wim Smet zag het niet – of door de vingers.

Moet je Smet daarom viseren? Ik had de herhaling nodig om te zien wat er precies gebeurde. Voorts baadde Jan Breydel in de zonsondergang, geurden de eerste hamburgers van het seizoen en speelden Club Brugge en Standard om de Supercup. Het was de laatste pot zomervoetbal voor de echte start. Na Simons’ verzorging zouden we die botsing, gezien dat zomergevoel, toch collectief vergeten.

Niet echt. Santini kopt Standard op 0-1. Hans Vanaken maakt een Witsel-achtige fout. Minuut 39 en 40. Wim Smet staat er twee keer met zijn neus op. Eerst fluit hij voor doelpunt. Daarna geeft hij Hans Vanaken terecht rood. Ik denk en zeg: "Club Brugge moet de komende weken zonder de geschorste middenvelder voetballen". Gelukkig voor de landskampioen staat de Supercup los van de competitie en zal de voetbalbond Vanaken niet schorsen. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor Santini.

Net dat vind ik vreemd. De Supercup is een officiële wedstrijd. Net zoals reguliere competitiematchen, bekerontmoetingen, play-offduels of zelfs die barrages om dat allerlaatste Europese ticket. Wanneer Vanaken en Santini hetzelfde doen in één van die wedstrijden, dan volgt er altijd een zware schorsing. Vanaken op basis van de rode kaart, Santini via de Review-commissie. Maar de Supercup staat dus los van alle andere wedstrijden. Dat kun je toch ook zeggen van bekertoernooi en kampioenschap, niet? In tegenstelling tot de Supercup kun je door de bekerfinale wel het begin van de play-offs missen. Zoals Abdoulay Diaby. Ander argument: er zijn maar twee ploegen die om de Supercup spelen. Maar, die stelling gaat ook op voor de bekerfinale. Waar zit dan de logica?

De fouten van Santini en Vanaken verdienen een schorsing: twee keer keihard, met een grote kans om de tegenstander zwaar te verwonden. Bij deze roep ik de Pro League op om de schorsingen in beker- en competitiewedstrijden los te koppelen. En mochten Hans Vanaken en  Ivan Santini nog eens om de Belgische supercup spelen, dan zijn ze geschorst. We gaan altijd op zoek naar logische verbanden.

(Ter info: Axel Witsel werd voor 10 competitie- en één bekerwedstrijd geschorst).

3 keer gelezen