Club en Standard strijden om Supercup

Met de Supercup wordt zaterdagavond het nieuwe voetbalseizoen op gang getrapt. Landskampioen Club Brugge ontvangt om 20u00 bekerwinnaar Standard. Beide teams stonden opvallend genoeg nog nooit tegenover elkaar in de Supercup.

Het wordt de eerste partij waarin beide clubs hun kersverse zomeraanwinsten zullen voorstellen. Kampioen Club Brugge zag met Thomas Meunier slechts één sterkhouder vertrekken. De Rode Duivel versierde een contract bij de Franse kampioen Paris Saint-Germain. Als vervanger haalde Club Ricardo Van Rhijn op bij Ajax. Daarnaast trok het ook de Spanjaard Tomás Pina van Villarreal aan en plukte het ex-Genkenaar Anthony Limbombé weg bij NEC. 

Standard haalde met Jean-François Gillet een nieuw sluitstuk. De derde doelman van de Rode Duivels is na 17 jaar omzwervingen in onder andere Italië terug thuis. De 36-jarige doelman komt over van KV Mechelen en wordt zaterdag onder de lat verwacht. De Rouches haalden ook Ibrahima Cissé terug uit Mechelen. De Belgische Guineëer voetbalde tussen 2012 en 2014 ook al in Luik. Achterin is de Cyprioot Konstantínos Laïfis - overgekomen van Olympiakos - een nieuwkomer. Op het middenveld is Birama Touré - een Malinees die Standard bij Nantes kocht - een nieuwe naam.

Brugse records

Club Brugge is recordhouder wat betreft het aantal gewonnen Supercups. Van de 16 edities waaraan het deelnam, pakte het 13 keer de prijs mee naar huis. Een Belgisch record. In de prijzenkast van Standard pronken 4 Supercups. Het is al 12 jaar geleden dat de bekerwinnaar nog eens de Supercup won. In 2004 won toenmalig bekerwinnaar Club Brugge op het veld van Anderlecht met 0-2. Sebastian Hermans en Rune Lange zorgden toen voor de doelpunten.

Vorig seizoen verloor blauw-zwart de Supercup. In de Ghelamco Arena werd met 1-0 van toenmalig landskampioen AA Gent verloren. Laurent Depoitre bezorgde de Buffalo's toen de eerste Supercup in de Gentse clubgeschiedenis. 

Verlinden en Broos

Bij het huidige Club Brugge heeft Timmy Simons de meeste Supercups gewonnen. Bij Standard is dat Jonathan Legear. Beide spelers wonnen de beker drie keer. Simons won zijn drie exemplaren bij Club Brugge, terwijl Legear dat deed in het shirt van Anderlecht. Ook Jelle Vossen (één keer met KRC Genk) en Réginal Goreux (twee keer met Standard) hebben al een Supercup op hun palmares. Dany Verlinden (ex-doelman Club Brugge) is nog steeds recordhouder wat betreft het aantal gewonnen Supercups: hij hees de trofee maar liefst 10 keer in de lucht. 

Hugo Broos is de coach die de Supercup het vaakst won. De huidige bondscoach van Kameroen schonk Club Brugge in de jaren negentig vier keer de beker. Opvallend: zowel Michel Preud'homme als Yannick Ferrera wonnen in hun trainerscarrière nog geen enkele Supercup.

U kan de Supercup tussen Club Brugge en Standard vanaf 19u35 live volgen bij 2BE.