"Willen Defour absoluut houden"

Twee weken heeft Anderlecht nog om zich klaar te stomen voor de start van de competitie. Op het traditionele ploegfotomoment blikt Herman Van Holsbeeck vooruit. De manager staat voor zijn veertiende seizoen bij paars-wit en spreekt over gedane transfers, toekomstige transfers, nieuwe ambities en de bouwwerf waarin René Weiler de architect is.

Van Holsbeeck: “We zijn uiteraard nog niet klaar met transfers. Alexandru Chipciu tekent vandaag. We hebben wat ongeluk gehad met Robert Mak. Als Zenit het dubbele of zelfs het driedubbele biedt dan ons, dan moet je vaststellen dat hij niet haalbaar is. Maar wij gaan ons voor het einde van augustus wel nog versterken.”

Defour houden

Het is een publiek geheim dat zowel Steven Defour als Dennis Praet de deur van het Astridpark achter zich willen dichttrekken. “Defour staat nog drie jaar onder contract, Praet nog één. Voor een transfer zijn er drie partijen nodig. Wanneer één van die partijen zich niet goed voelt bij de transfer, gaat de deal niet door. Praet had vorig jaar ook al aangegeven dat hij wou vertrekken, maar de transferperiode duurt tot 31 augustus.”

Maar toch wil Van Holsbeeck Defour liefst aan boord houden. “Absoluut. Ik voel ook dat hij op scherp staat met de nieuwe coach. Ik reken op hem om deze groep nog meer op sleeptouw te nemen.”

Coach wil versterkingen

Paars-wit gaf al om en bij de tien miljoen uit aan versterkingen. Maar moeten er ook spelers vertrekken om het budget terug in evenwicht te brengen? “Dat zou natuurlijk goed passen in het plaatje. Anderzijds is Anderlecht sterk genoeg om dat op te vangen. We hebben vorig jaar voor 35 miljoen euro verkocht.”

Toch wil René Weiler nóg versterkingen: “De coach vraagt voornamelijk naar een vleugelspeler voor de rechterkant. Ook een verdediger mag erbij komen, die zowel op links als centraal kan spelen.”

Weiler de Bouwer

De ambitie voor het aanstormende seizoen is duidelijk en onveranderd: “We moeten kampioen worden. We zijn vorig jaar tweede geëindigd, dat was een van mijn moeilijkste seizoenen hier. De coach is een bouwer. Hij is jong en brengt discipline en rechtlijnigheid. Het begin zal niet makkelijk zijn, want de ploeg is nog niet klaar. Als het in de eerste wedstrijden tegenvalt, zullen we hem moeten beschermen.”