Vier jaar Wilmots: twee kwartfinales

Marc Wilmots was in totaal vier jaar bondscoach van de Rode Duivels. Hij stond 51 wedstrijden langs de lijn bij de nationale ploeg. Daarvan won hij 34 wedstrijden, 8 keer werd het gelijk en 9 wedstrijden gingen verloren. Twee jaar geleden leidde hij de Rode Duivels naar het WK in Brazilië. Daar werd België in de kwartfinale uitgeschakeld door Argentinië. Ook dit jaar op het EK strandde het schip van de Duivels in de kwartfinale: Wales was met 3-1 te sterk.

Debuut

Op 6 juni 2012 werd Marc Wilmots officieel aangesteld als bondscoach van de Rode Duivels na het vertrek van Georges Leekens naar Club Brugge. Daarvoor was Wilmots al 3 jaar assistent-bondscoach onder Advocaat & Leekens. Na het mislopen van het EK in Polen & Oekraïne was de opdracht duidelijk: kwalificatie voor het WK van 2014 in Brazilië. In z’n eerste wedstrijd als bondscoach speelden de Rode Duivels 2-2 gelijk tegen Montenegro. De ommekeer kwam er op 15 augustus 2012. Toen won België in Brussel met 4-2 van vicewereldkampioen Nederland. Het enthousiasme rond de nationale ploeg was definitief terug.

WK 2014

In de kwalificatiecampagne voor het WK 2014 losten de Rode Duivels de verwachtingen in. Met 26 op 30 plaatsten de Duivels zich als groepswinnaar voor het WK. België mocht zo voor het eerst in 12 jaar (WK 2002) nog eens meedoen aan een groot tornooi. Op het WK zelf won België z’n drie groepswedstrijden (tegen Algerije, Rusland & Zuid-Korea). In de achtste finales wonnen de Duivels na verlengingen met 2-1 van Amerika. In de kwartfinale wachtte met Argentinië een eerste echte test. De wedstrijd zelf werd een ontgoocheling. De Duivels gingen met 1-0 de boot in en creëerden amper kansen. Argentinië haalde nadien de finale van het WK, maar daarin verloren ze van Duitsland.

Gouden generatie

Onder Wilmots maakte België wel een enorme sprong op de FIFA-ranking. Bij z’n aantreden stonden de Rode Duivels op een 54e plaats, maar tegen oktober 2015 pronkte België op een historische eerste plaats op de FIFA-ranking. Ondanks de eerste plaats verliep de kwalificatiecampagne voor het EK in Frankrijk niet altijd zonder problemen. Er werd moeizaam gewonnen in Israël en Cyprus, gelijk gespeeld tegen Wales en Bosnië en in Wales gingen de Duivels zelfs met 1-0 onderuit. Desondanks kon ‘de gouden generatie’ zich als groepswinnaar plaatsen voor het EK.

Ontgoocheling

Het EK zelf draaide op een sisser uit. In de openingswedstrijd gingen de Duivels met 2-0 onderuit tegen Italië. Bondscoach Marc Wilmots kreeg meteen veel kritiek voor enkele tactische keuzes. In de wedstrijden nadien won België wel van Ierland & Zweden waardoor het als tweede toch doorging naar de achtste finales. Daar speelden de Duivels hun sterkste wedstrijd van het tornooi. Onder impuls van een sterke Hazard stuurden ze Hongarije met 4-0 terug naar huis. De weg naar de finale lag open, maar toch struikelden de Duivels over de volgende horde. In de kwartfinale kwam België wel 1-0 voor tegen Wales, maar Bale en co zorgden nadien voor een zure ommekeer. 3-1 werd het uiteindelijk en de Rode Duivels verlieten langs de achterdeur het EK. 

Ontslag

Op het rapport van vier jaar Wilmots staan dus twee kwartfinales op een groot tornooi. Maar de uitschakeling op het voorbije EK en enkele betwistbare tactische keuzes van Wilmots liggen nu aan de basis van zijn ontslag. De voetbalbond gaat vanaf vandaag op zoek naar een geschikte opvolger die de Rode Duivels naar het WK van 2018 in Rusland moet leiden. 

 

2 keer gelezen