Dossier EK 2016

Exit Marc Wilmots bij Voetbalbond

De voetbalbond heeft zonet het ontslag van bondscoach Marc Wilmots aangekondigd, op een onverwachte persconferentie. De kwartfinale op het EK, waar de Rode Duivels verloren van Wales, was dus de laatste wedstrijd van Marc Wilmots als bondscoach. Bondsvoorzitter François De Keersmaecker kondigde aan dat "de bond een akkoord gevonden heeft met Wilmots om z'n contract te ontbinden." Over een ontslagvergoeding van 1 miljoen euro wou men geen commentaar geven.

"Na een evaluatie door de technische commissie is vastgesteld dat de vooropgestelde doelstellingen voor het voorbije EK niet gehaald zijn" ging De Keersmaecker verder. "Er is een gemeenschappelijke overtuiging dat er een nieuwe impuls nodig is om de Rode Duivels naar een topresultaat op een eindtornooi te stuwen." De zoektocht naar een nieuwe bondscoach start onmiddelijk. Het is de bedoeling om tegen 1 september (als de Rode Duivels een vriendschappelijke wedstrijd tegen Spanje spelen) een nieuwe bondscoach te hebben.

"De voetbalbond wenst Marc Wilmots te bedanken voor het parcours van de voorbije 4 jaar, waar de Rode Duivels van de 54e naar de 1e plaats op de FIFA-ranking zijn opgeklommen" zei De Keersmaecker. "Bovendien hebben de fans hun liefde voor de nationale ploeg ook teruggevonden."

Marc Wilmots nam in 2012 het roer als bondscoach over na het vertrek van Georges Leekens naar Club Brugge. Hij leidde de Rode Duivels voor het eerst in 12 jaar naar een groot tornooi, het WK in Brazilië. Daar werden de Duivels in de kwartfinale uitgeschakeld door Argentinië. Ook op het voorbije EK ging België er in de kwartfinale uit. Wales was toen met 3-1 te sterk. Sindsdien nam de kritiek op Wilmots steeds verder toe en werd er openlijk over een ontslag gesproken. Vandaag is dat dus het geval.