Dossier EK 2016

Portugees elftal krijgt eredouche

Kersvers Europees kampioen Portugal heeft vanmiddag rond 13u40 opnieuw voet gezet op Portugese bodem. Een dag na hun triomf op EURO2016 - waar de Seleçao het in de finale na verlengingen met 1-0 haalde van gastland Frankrijk - beginnen Cristiano Ronaldo en co aan een dag vol huldigingen.

Met een vliegtuig van de nationale maatschappij TAP - dat de naam van de mythische ex-voetballer Eusebio droeg - ging het dan richting Lissabon, voor afreis poseerden de spelers in het vliegtuig nog met de Coupe Henri Delaunay.

Rood-groene eredouche
Bij aankomst in de Portugese hoofdstad werden de spelers begroet met een rood-groene eredouche. Op het tarmac kwam ook heel wat volk het elftal toejuichen. Daarna stapten de spelers nog op een bus voor een kort feestje door de mensenmassa. De spelers gaan in de namiddag nog naar het presidentieel paleis in Belém, waar de Europese kampioenen ontvangen worden door de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa. Hij zal  hen de prestigieuze titel 'Nationale Orde van Verdienste' toekennen.

Bus door centrum
Na de ontvangst in het paleis worden de nationale helden opnieuw in een bus door het centrum van Lissabon gereden en maken ze in een fanzone in het noorden van de stad tijd vrij voor hun supporters.

Verliezend finalist Frankrijk, met een zware kater opgestaan na de pijnlijke nederlaag van gisteren in Saint-Denis, is maandagmiddag voor een lunch naar de Franse president François Hollande getrokken. Portugal won gisteren voor de eerste keer het EK voetbal. Het gastland ging met 1-0 onderuit, na een treffer van Éder in de 109e minuut.