Dossier EK 2016

De rare statistieken van een EK-winnaar

Dat Portugal de nieuwe Europese kampioen is, mogen we best een kleine verrassing noemen. De Portugezen wonnen het EK door slechts één wedstrijd van de zeven te winnen binnen de negentig minuten en van de 720 minuten die ze speelden op dit EK, stonden ze er amper 73 op voorsprong. Het wapen van Portugal: efficiëntie.

Geen groepswedstrijd gewonnen
Het scheelde niet veel of er was van Portugal geen sprake geweest in de achtste finales van dit EK. Portugal kon geen enkele van de drie groepswedstrijden winnen. Zowel tegen IJsland, Oostenrijk en Hongarije eindigde de match op een gelijkspel. Toch stootten de Portugezen door als een van de beste derdes.

Één keer binnen de negentig minuten
Eenmaal in de knock-outfase van het toernooi, was het soms pompen of verzuipen voor Portugal. In de achtste finales tegen Kroatië speelden de Portugezen hun dodelijke efficiëntie een eerste keer uit. Na een gesloten wedstrijd zonder kansen plaatsten ze zich voor de kwartfinales met dank aan een doelpunt van Ricardo Quaresma in het slot van de verlengingen.

Ook in de kwartfinale tegen Polen lukte het Portugal niet om de volgende ronde te bereiken na negentig minuten. Dit keer maakten ze het verschil in de strafschoppenreeks. In de halve finales tegen Wales lukte het Cristiano Ronaldo en zijn ploegmaats toch een keer. De enige wedstrijd die ze op dit EK binnen de negentig minuten konden winnen.

73 van de 720 minuten op voorsprong
Dat een wedstrijd negentig minuten duurt en dat daarin veel kan veranderen, hoeven we u niet meer te vertellen. Dat bewijst ook volgende statistiek: van de 720 minuten die Portugal op dit EK speelde, stonden ze er slechts 73 op voorsprong. Niet eens een volledige wedstrijd!