Zo werd Portugal Europees kampioen

Portugal heeft zich in het Stade de France tot Europees kampioen gekroond. In het hol van de leeuw wonnen de Portugezen met 1-0 van Frankrijk na verlengingen. Toch was het parcours van de Portugezen naar de finale lang niet vlekkeloos. Meer nog: in de voorbije zeven wedstrijden kon Portugal slechts één keer winnen binnen de negentig minuten.

Groepsfase

De groepsfase was niet meteen een succesverhaal voor Portugal. Cristiano Ronaldo en co begonnen met een 1-1-gelijkspel tegen IJsland en ook tegen Oostenrijk konden ze niet winnen. De Portugezen waren na die twee gelijke spelen gebrand op de overwinning in hun laatste groepswedstrijd, maar na een knotsgekke match geraakten ze niet verder dan 3-3 tegen Hongarije.

  • Portugal – IJsland: 1-1
  • Portugal – Oostenrijk: 0-0
  • Hongarije – Portugal: 3-3

Achtste finale

In de achtste finales wachtte Kroatië, tot dan een van de sterkste ploegen op het EK. Beide ploegen speelden goed georganiseerd, waardoor we een gesloten match kregen zonder doelpunten binnen de negentig minuten. Op het einde van de verlengingen maakte Quaresma het verlossende doelpunt voor Portugal.

  • Kroatië – Portugal: 0-1

Kwartfinale

Ook in de kwartfinales lukte het de Portugezen niet om binnen de negentig minuten te winnen. Bij een 1-1-gelijke stand na 120 minuten moesten strafschoppen beslissen wie er zou doorstoten naar de halve finale. In de strafschoppenreeks gingen beide landen gelijk op tot 3-3, waarna doelman Rui Patricio de poging van Blaszczykowski uit doel hield. Ricardo Quaresma trapte vervolgens de beslissende penalty binnen.

  • Polen – Portugal: 1-1 (3-5)

Halve finale

In de halve finales nam Cristiano Ronaldo het met Portugal op tegen zijn ploegmaat van bij Real Madrid, Gareth Bale. Die had in de vorige ronde nog met Wales gezorgd voor de uitschakeling van de Rode Duivels. Maar de Welshmen waren uitgeblust en Cristiano Ronaldo leidde zijn land met een doelpunt en een assist naar de tweede EK-finale in de geschiedenis.

  • Portugal – Wales: 2-0

Finale

Cristiano Ronaldo en Portugal zinden op revanche na de verloren EK-finale van twaalf jaar geleden in eigen land. Toen verloren ze verrassend van Griekenland. In het Stade de France begonnen de Portugezen als underdog tegen gastland Frankrijk en voor Cristiano Ronaldo werd het aanvankelijk een dramatische avond. Na 24 minuten moest hij geblesseerd van het veld. Portugal voetbalde amper kansen bij elkaar, tot in de laatste minuten van de verlengingen. Invaller Eder bezorgde zijn lang met een raak schot de eerste Europese titel uit de geschiedenis. Cristiano Ronaldo kon zijn emoties amper onder controle houden en als kapitein mocht hij de Coupe Henri Delaunay in de lucht steken. De stervoetballer heeft zo na prijzen bij zijn clubs ook een eerste grote prijs binnen met Portugal. 

  • Portugal – Frankrijk: 1-0
12 keer gelezen