Portugal is Europees kampioen

Bekijk het matchverslag vanaf 2:10

Niet Frankrijk, maar wel Portugal is de nieuwe Europese kampioen in het voetbal. De match begon nochtans dramatisch voor de Portugezen, die Cristiano Ronaldo zagen uitvallen, maar in de verlengingen trapte invaller Eder het winnende doelpunt binnen. Voor Portugal is het zijn eerste EK-titel. 

Portugal was dan wel aangeduid als “thuisland” voor deze finale, het Stade de France in Saint-Denis was – logischerwijs – voor driekwart gevuld met supporters van gastland Frankrijk. Zij zorgden nog voor de match voor een eerste kippenvelmoment met de Marseillaise. Les Bleus zelf dan zetten meteen hoog druk voor eigen publiek en Antoine Griezmann kreeg al vroeg in de match een uitstekende kans op de openingsgoal. Rui Patricio hield zijn kopbal uit doel.

Portugal leek last te hebben van stress en na tien minuten sloeg het noodlot toe. Cristiano Ronaldo kreeg een stevige tik op de knie van Payet en bleef op de grond liggen. De ster van het Portugese elftal moest even naar de kant voor verzorging, maar met een goed ingepakte knie probeerde hij toch nog verder te spelen. Na 23 minuten was het dan toch over en out voor Ronaldo. De tranen rolden van zijn wangen en op een draagberrie werd hij van het veld gedragen. Een drama voor Portugal.

Het tempo was helemaal uit de wedstrijd verdwenen en onder impuls van Moussa Sissoko probeerden de Fransen terug wat schwung in de match te krijgen. Frankrijk controleerde de wedstrijd wel, maar tot veel kansen leidde dat niet.

Gouden wissel Eder
Ook na de pauze lag het tempo in deze EK-finale bijzonder laag. De Fransen zetten wel druk op de Portugese verdediging, maar die kraakte niet. Na het uur duwde Frankrijk nog wat meer door onder impuls van invaller Kingsley Coman. Griezmann, Giroud en Sissoko waren naar het einde van de reguliere speeltijd dichtbij de openingsgoal, maar Rui Patricio stond uitstekend te keepen. 

In de verlengingen kregen we eenzelfde spelbeeld, al waren de kansen nu voor Portugal. Op het einde van de eerste verlenging kopte invaller Eder nog een hoekschop op Lloris, in minuut 110 trapte hij de Portugezen zowaar op voorsprong met een hard schot. Frankrijk kwam er niet echt meer aan te pas en zo nemen de Portugezen revanche voor de verloren EK-finale twaalf jaar geleden in eigen land. Toen verloren ze van Griekenland. 

 

6 keer bekeken