Dossier EK 2016

7.000 agenten leiden finale in goede banen

In het Stade de France in Saint-Denis bij Parijs wordt vanavond om 21 uur de finale van het EK voetbal tussen gastland Frankrijk en Portugal gespeeld. Dat gaat gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen.

Geen enkele Fransman die er aan twijfelt dat Les Bleus straks de Europese titel pakken ten koste van Portugal. Om de festiviteiten vanavond na de match in goede banen te leiden, worden 3.400 agenten ingezet op de Champs-Elysées in Parijs. Dat hebben de autoriteiten laten weten.

Er zullen ook ongeveer 1.300 agenten postvatten in en rond het Stade de France in Saint-Denis, waar de finale plaatsvindt. Bijna 1.400 worden ingezet in de fanzone in Parijs en 700 in het openbaar vervoer van de Franse hoofdstad.

Geen défilé
Maar ondanks de strenge veiligheidsmaatregelen wordt er morgen geen défilé voorzien als de Fransen de Europese titel binnenhalen. In 1998, toen 'Les Bleus' zich in eigen land tot wereldkampioen kroonden, werden de Franse voetballers daar wel nog toegejuicht door de massaal opgedaagde voetbalfans. Maar dit jaar zal dat niet mogelijk zijn, zegt Michel Cadot. "We zijn niet van plan maandag een mensenmassa rond te laten gaan op de Champs-Elysées", zo klinkt het.

Aanslagen
In november vorig jaar was het Stade de France nog een van de doelwitten van IS-terroristen. Kamikazes wouden het stadion binnenkomen en er zichzelf opblazen, maar dat lukte niet. Er vonden wel drie explosies plaats buiten het stadion. Frankrijk en Duitsland speelden er toen een vriendschappelijke wedstrijd. De aanwezigen in het stadion konden de ontploffing duidelijk horen.

Opstelling
Dit zijn de vermoedelijke opstellingen van Portugal en Frankrijk:

Portugal: Rui Patricio, Cédric Soares, José Fonte, Pepe, Guerreiro, W. Carvalho, Joao Mario, Adrien Silva, Sanches, Nani, Cristiano Ronaldo (cap) - Bondscoach: Fernando Santos

Frankrijk: Lloris (cap), Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra, Pogba, Matuidi, Sissoko, Griezmann, Payet, Giroud - Bondscoach: Didier Deschamps