Griezmann trapt Fransen naar finale

Bekijk het matchverslag vanaf 24:10.

Frankrijk heeft zich ten koste van Duitsland geplaatst voor de finale van het EK. Het gastland won met 2-0 van de wereldkampioen. Antoine Griezmann was de grote man en scoorde beide doelpunten voor Les Bleus. Frankrijk neemt het zondag in de finale op tegen het Portugal van Cristiano Ronaldo. 

Frankrijk begon met de steun van het thuispubliek erg snedig aan de wedstrijd. Na 6 minuten kregen de Fransen al een enorme kans. Na een knappe combinatie tussen Griezmann en Matuidi kon Griezmann uithalen. De topschutter op het EK krulde de bal naar de verste hoek, maar het schot was net iets te slap, waardoor Neuer de bal alsnog kon wegtikken. De Duitsers herstelden daarna het evenwicht: een volley van Emre Can werd door Lloris nog net uit doel geslagen.

Dominant Duitsland

Duitsland kwam steeds beter in de wedstrijd en halverwege de eerste helft was de Mannschaft volledig baas. Lloris moest een schot van Schweinsteiger vanonder de lat tikken en wat later kon een Franse verdediger de bal nog net voor de neus van Müller wegtikken. Op het einde van de eerste helft kwam Frankrijk weer wat meer opzetten. Giroud kon vijf minuten voor rust alleen op doel af, maar Höwedes keerde nog terug en met een ultieme tackle ontmijnde hij het gevaar.

Penalty

Frankrijk kwam even vanonder de Duitse druk uit en vlak voor de rust kreeg het zelfs een penalty. Na een hoekschop floot de Italiaanse ref Rizzoli tot ieders verbazing voor strafschop. Terecht, zo bleek uit de herhaling: Schweinsteiger blokte een kopbal van Evra af met de hand. Griezmann faalde niet en maakte vanop de stip z’n vijfde doelpunt van het tornooi.

Ook na de pauze waren de eerste kansen voor Frankrijk. Een schot van Giroud werd afgeblokt en Griezmann zag z’n schot via een Duits been net over vliegen. Maar net zoals in de eerste helft namen de Duitsers al snel het commando over. De Mannschaft drukte Frankrijk terug op de eigen helft, maar echte kansen kwamen er niet. Het zag ook niet mee voor Duitsland: op het uur moest verdediger Boateng geblesseerd naar de kant.

Griezmann bis

Twintig minuten voor tijd ging het licht plots uit bij Manuel Neuer. Hij kon een voorzet van Pogba niet klemmen en Griezmann stond op de juiste plaats om Frankrijk 2-0 voor te brengen. Meteen het zesde doelpunt van het tornooi voor Griezmann. Duitsland moest nu wel reageren: Kimmich trapte vanop zo’n 20 meter op de paal en een vrije trap van Draxler zoefde net naast. In de slotminuut pakte Lloris zelfs nog uit met een wereldredding om de nul op het bord te houden.

De Fransen vierden de overwinning met een IJslandse haka. Les Bleus mogen zich nu opmaken voor een finale tegen Portugal. Het Stade de France in Parijs zal zondag met 80 000 supporters helemaal uitverkocht zijn.

2 keer bekeken