Portugal naar EK-finale in Parijs

Bekijk het matchverslag vanaf 22:30.

Portugal heeft zich als eerste land geplaatst voor de finale van het EK. De Portugezen wonnen hun halve finale tegen Wales met 2-0. Cristiano Ronaldo brak in de tweede helft de wedstrijd open met een rake kopbal. Wat later verzilverde Nani een assist van Ronaldo. Portugal neemt het op zondag 10 juli in het Stade de France op tegen Duitsland of Frankrijk. 

Portugal had voor deze halve finale nog geen enkele wedstrijd – na 90 of 120 minuten – gewonnen. Wales van zijn kant schakelde in de kwartfinale nog de Rode Duivels uit. Toch was het Portugal dat het best aan de wedstrijd begon. Toen Ronaldo in het strafschopgebied werd neergetrokken door Collins mocht Wales van geluk spreken dat de Zweedse ref niet voor een strafschop floot. Daarna kwam Wales geleidelijk aan beter in de wedstrijd. Bale testte de vuisten van Rui Patricio en Fonte verdedigde goed op een kopbal van King. Portugal zette daar verder weinig tegenover en bij de rust stond een logische 0-0 op het bord.

Ronaldo breekt de ban

Na de pauze was er wél meer opwinding. Op een kortgenomen hoekschop klom Ronaldo hoger dan z’n verdediger en kopte hij de 1-0 staalhard binnen. Voor Ronaldo het derde doelpunt op dit EK, z’n negende in totaal op een eindronde van een Europees Kampioenschap. Daarmee is hij samen met Michel Platini topschutter aller tijden op een EK-eindronde. Luttele minuten later werd het nog beter voor Portugal. Ronaldo kapte een Welshe verdediger uit en z’n voorzetschot werd door Nani voorbij Hennesey getikt: 2-0.

Wales zette daar niet zoveel tegenover. Gareth Bale probeerde het nog met enkele afstandspogingen, maar de Welshe uitblinker op dit tornooi botste telkens op een attente Portugese doelman. Portugal speelt zo voor de tweede keer de finale van een Europees Kampioenschap. Ronaldo en co hebben zo de kans om revanche te nemen voor de verloren EK-finale in eigen land uit 2004. Tegenstander wordt Duitsland of Frankrijk. Die nemen het woensdag tegen elkaar op in de tweede halve finale.