Minnelijke schikking in zaak-Malanda

In de zaak rond het ongeval waarbij voetballer Junior Malanda om het leven kwam, is een minnelijke schikking getroffen. Het Duitse gerecht heeft de bestuurder van de wagen buiten vervolging gesteld. Hij moet nu 4.000 euro boete betalen.

De 21-jarige Belgische voetballer Anthony D’Alberto zat op 10 januari 2015 aan het stuur van de wagen, die toen van de rijweg slipte. Malanda had zijn gordel niet om en werd uit de wagen geslingerd. Hij overleed ter plaatse. D’Alberto was een vriend van Malanda en gaf voor de rechtbank toe dat hij op een natte snelweg te snel had gereden. Een rapport bevestigde dat, maar stelde ook dat er geen zware snelheidsovertreding was.

De ouders van Junior Malanda wilden ook geen straf voor D’Alberto en begeleidden hem zelfs in de rechtbank. Dat was doorslaggevend. Volgens de rechter en het openbaar ministerie in het Duitse Minden is de jonge voetballer al genoeg gestraft met de dood van zijn vriend.

Het Duitse gerecht beoordeelde D’Alberto op basis van het jeugdstrafrecht. Van een gevangenisstraf zou enkel sprake zijn geweest als er bijzonder zwaarwegende omstandigheden waren. Dat was niet het geval. De rechtbank verweet hem enkel dat hij zijn rijstijl niet had aangepast aan het slechte weer en had het over een tijdelijke black-out.

Junior Malanda en Anthony D’Alberto waren op 10 januari 2015 van België onderweg naar de luchthaven van Braunschweig. Van daaruit zou Malanda met zijn ploeg VfL Wolfsburg naar Zuid-Afrika vliegen. Onderweg liep het verkeerd af. Malanda overleed op 20-jarige leeftijd.