Frankrijk walst over IJsland naar 1/2 finale

Bekijk het matchverslag vanaf 27:20.

Het sprookje van IJsland op EURO 2016 eindigt in de kwartfinales. De IJslanders leden in het Stade de France een 5-2-nederlaag tegen gastland Frankrijk. Les Bleus kunnen zich nu opmaken voor de kraker tegen Duitsland in de halve finales.

IJsland is de revelatie van dit toernooi en kan ook op veel sympathie rekenen, mede dankzij de supporters. Een half uur voor de aftrap zorgden ze voor een ongelooflijke sfeer in het Stade de France met de IJslandse haka. Naar de wedstrijd dan. Daarin nam Frankrijk het balbezit voor zijn rekening, maar het kreeg maar moeilijk tempo in de match tegen het IJslandse blok.

Na dertien minuten kwam het gastland toch al snel op voorsprong. Matuidi bracht de bal tot bij Giroud in de rug van de IJslandse verdediging, de spits van Arsenal trapte de bal door de benen van doelman Halldorsson binnen. Enkele minuten later verdubbelde Paul Pogba de score met een rake kopbal. Frankrijk zat zo al snel op rozen, al bleef het opletten voor die verraderlijke IJslandse inworpen. Niet veel na de 2-0 kreeg Bödvarsson na zo’n inworp een reuzekans op de aansluitingstreffer. De bal werd doorgekopt tot bij de aanvaller, maar die tikte over.

Match voor rust beslist
Nog voor rust gingen de IJslanders dan toch kopje onder. Dimitri Payet knalde de 3-0 in de verste hoek en Antoine Griezmann maakte er met knappe lob 4-0 van. Voor beide spelers hun derde en vierde goal van het toernooi en Frankrijk na 45 minuten al zeker van de halve finales.

Ontredderde gezichten bij de spelers van IJsland, want er kwamen nog eens 45 minuten. Frankrijk bleef de bal rustig rond tikken, maar bij zo’n ruime voorsprong bestond het gevaar op concentratieverlies. En dat kwam er ook. Bij een voorzet van Sigurdsson werd Sigthorsson uit het oog verloren en hij tikte de 4-1 binnen. Een eerredder bleek al meteen, want een paar minuten later kopte Giroud zijn tweede van de avond binnen. IJsland kreeg nadien nog een uitstekende kans op een tweede doelpunt via Lokeren-speler Ingason, maar Lloris hield zijn kopbal uit doel.

Met opgeheven hoofd
Een echt spektakelstuk werd de tweede helft niet meer. Frankrijk had alles onder controle, maar slikte in de 84e minuut nog een tweede tegendoelpunt. Bjarnason kopte de 5-2 binnen en zorgde er zo mee voor dat de IJslanders het EK met opgeheven hoofd konden verlaten. Voor Frankrijk wacht nu de eerste grote test van dit EK. In de halve finales is wereldkampioen Duitsland de volgende tegenstander.

 

2 keer bekeken