Conte: "Dit was een grote eer"

Een dag na de uitschakeling op het EK heeft Antonio Conte afscheid genomen van het Italiaanse elftal. “Dit doet pijn, veel pijn. Het was een grote eer coach te zijn van deze jongens”, vertelde een geëmotioneerde bondscoach.

Zaterdagavond werd de Azzurri uitgeschakeld op het EK door wereldkampioen Duitsland. Na een zinderende strafschoppenreeks moesten de Italianen het hoofd buigen. Voor Antonio Conte betekent dat meteen ook zijn einde als Italiaans bondscoach. Na dit EK gaat hij aan de slag als hoofdcoach van Chelsea. 

"Vandaag besef ik pas dat het allemaal voorbij is. Ik heb mijn hart en ziel in deze job gelegd. Ik hoop dan ook dat dit geen afscheid is, maar eerder een 'tot ziens'”, vertelde hij op een laatste persconferentie in Montpellier. “Ik wens de Squadra en mijn opvolger Giampiero Ventura het allerbeste in de toekomst. Ik hoop dat hij kan voortbouwen op hetgeen ik hier neergezet heb."

Ook de Italiaanse bondsvoorzitter Carlo Tavecchio had het moeilijk bij het afscheid van Conte. "Ik hoop dat hij ooit terugkeert. En waarom zou dat niet mogelijk zijn? Vandaag is het voor ons een nieuwe start, maar de koers is al uitgestippeld."

Met het Italiaanse nationale elftal loste Conte meer dan de verwachtingen in. Op kwalitatief vlak stond er een van de zwakste Italiaanse selecties ooit op het EK, maar met een ijzersterk tactisch plan schopte de Squadra het tot in de kwartfinales. Het won in de groepsfase onder andere van België, schakelde in de achtste finales Spanje uit en verloor zoals eerder vermeld nipt van Duitsland in de kwartfinale.