Duitsland naar halve finales na thriller

Bekijk het matchverslag vanaf 22:30.

Duitsland heeft zich geplaatst voor de halve finales van het EK. De Mannschaft haalde het van Italië na een zinderende strafschoppenreeks. In de volgende ronde wacht gastland Frankrijk of IJsland.

De match tussen Duitsland en Italië was dé kraker in de achtste finales van EURO 2016. Een klassieker ook, die de Mannschaft nog nooit kon winnen op een groot toernooi. De Duitsers begonnen aan de wedstrijd met een driemansverdediging, het sterke wapen van de Azzurri, waarna we een aftastend begin voorgeschoteld kregen. Voor Sami Khedira zat de match er na een kwartier al op. Hij greep naar de adductoren en probeerde nog even verder te spelen, maar moest dan toch gewisseld worden. Bastian Schweinsteiger kwam in zijn plaats.

Italië speelde goed georganiseerd en de Duitsers vonden amper een gaatje. Beide ploegen namen ook amper risico’s waardoor we niet meteen een spektakelwedstrijd te zien kregen. Op slag van rust kwam de wedstrijd dan toch wat tot leven. Eerst kraakte Thomas Müller zijn schot, aan de overkant vloog de poging van Sturaro via de voet van Boateng naast.

Dom handspel Boateng
Na de koffie trokken beide teams de lijn van voor de rust door, al voerde de Mannschaft de druk stilletjes aan op. Na balverlies van Florenzi kreeg Thomas Müller een uitgelezen kans op de openingsgoal, maar diezelfde Florenzi spurtte terug en hield de bal redelijk spectaculair uit doel. Iets na het uur kwam Duitsland dan toch op voorsprong. Met wat geluk weliswaar. Gomes bracht de bal eerste via een slimme pas tot bij Hector. Die zijn voorzet week af, maar viel zo perfect voor Özil, die de kans niet liet liggen: 1-0.

Duitsland hield de druk aan en verdubbelde een paar minuten later bijna de voorsprong met dank aan Chiellini. De Italiaanse verdediger verschalkte bijna zijn eigen doelman, maar Buffon stond paraat. Een kwartier voor tijd beging Boateng dom handspel in de eigen zestien. Een strafschop voor de Italianen was dan ook het logische gevolg. Bonucci zette zich achter de bal en trapte de 1-1 perfect in het hoekje. De Duitsers leken even van de kaart en Italië probeerde binnen de 90 minuten nog een tweede keer te scoren, maar dat lukte niet. 

Strafschoppen
In de verlengingen durfde geen van beide teams risico’s nemen. De batterijen waren stilaan leeg en dus kregen we amper kansen. Strafschoppen moesten beslissen wie zou doorstoten naar de halve finales en die strafschoppenreeks werd enorm spannend. Zeven van de achttien penalty's werden gemist, Hector trapte de beslissende elfmeter voor Duitsland binnen. De Mannschaft rekent zo af met zwart beest Italië en stoot door naar de halve finales van EURO 2016.