Dossier EK 2016

De Mos: "België heeft tactisch gefaald"

“Op tactisch vlak heeft de Belgische ploeg gefaald.” Dat zegt analist Aad de Mos. Hij ziet de nederlaag tegen Wales ook als het einde van Marc Wilmots als bondscoach. “Als je verder wil met deze talentvolle ploeg, zal je afscheid moeten nemen van Marc Wilmots.”

“Wilmots heeft geprofiteerd van het talent van de spelers bij balbezit, maar hij heeft ze niks meegegeven bij balverlies”, aldus de Mos. “Dat is belangrijk, dat je ze een plan meegeeft wanneer de spelers geen druk kunnen zetten. De spelers wisten niet hoe ze moesten spelen tegen tegenstanders als Italië en Wales.”

“In vier jaar tijd hebben de Duivels geen progressie gemaakt. Deze groep heeft behoefte aan tactisch vermogen in teamverband. Individueel zijn het heel goede spelers, maar het is geen team.”

Aad de Mos is scherp voor de bondscoach, maar legt ook uit waarom. “Om bondscoach te zijn moet je vlieguren hebben, moet je ervaring hebben. Zowel de assistent en de bondscoach zelf hebben dat niet en dat komt tot uiting in wedstrijden zoals tegen Italië en Wales.”