"Zoveel verwachtingen, niets van gekomen"

Na de uitschakeling van de Rode Duivels in de kwartfinales van het EK reageert heel België bijzonder kritisch. Ook onze reporter Michiel Ameloot schuwt de kritiek op de Duivels niet. “Er waren zoveel verwachtingen voor dit EK en er is niets van gekomen.”

Nog geen twaalf uur na de 3-1-nederlaag tegen Wales landden de Belgen alweer op Belgische bodem. “Een terugkeer met de staart tussen de benen. Overal zag je bedrukte gezichten. Je voelde ook de schaamte en de frustratie. Deze jongens hebben vijf weken samengewerkt naar één doel: het EK winnen of toch minstens de finale spelen. En dan eindigt het hier op de parking van de Crowne Plaza zonder duizenden supporters. Er waren zoveel verwachtingen en er is niet van gekomen.”

Michiel Ameloot woonde de wedstrijd tegen Wales live bij en zag dat het overal misliep. “Achteraan hebben we domme doelpunten geslikt en vooraan hebben we grote kansen weer niet kunnen afwerken. Dit was een team zonder communicatie, zonder automatismen en een trainer die een tactische ingreep deed die op niets leek. Het kwam echt over als: we doen maar wat, we zien wel, want we hebben talent genoeg. Gisteren is gebleken dat talent alleen niet voldoende is.”

Of dit nu het einde is van Marc Wilmots als bondscoach van België? “Als je het objectief bekijkt, dan moet je stellen dat hij vooraf gezegd heeft dat hij met de Rode Duivels de halve finales wilde bereiken. Dat is hem niet gelukt met een spelersgroep waarvan elke trainer over de hele wereld zijn duimen en vingers van aflikt. In september start al de nieuwe kwalificatiecampagne voor het WK 2018 in Rusland. Als je dan rekening houdt met de kritiek die er nu is op zijn persoon, zeker ook vanuit zijn eigen spelersgroep, dan zou ik durven stellen dat hij de eer aan zichzelf moet houden.”