Het EK zit erop, een terugblik

Het EK is gedaan voor de Belgen. De Rode Duivels zijn gestrand in de kwartfinale van het EK nadat ze ten onder gingen tegen Wales. Een ontgoocheling van formaat voor velen, maar ze hebben in ons Belgenland wel gezorgd voor een maand EK-gekte. Een terugblik.

Groepsfase

In een groep met Italië, Zweden en Ierland waren de Rode Duivels favoriet, maar in de eerste wedstrijd gingen ze met 2-0 kansloos ten onder tegen de Azzuri. Giaccherini en Pellè zorgden even voor paniek bij de miljoenen Belgische supporters en een vlaag aan kritiek voor bondscoach Marc Wilmots.

Het moest dus beter in de tweede wedstrijd tegen de Ieren en het was ook al een pak beter. Twee doelpunten van Romelu Lukaku, ééntje van Axel Witsel en een clean sheet pompte vertrouwen in de Belgische tank. De Rode Duivels stelden een gehele natie gerust met het oog op de komst van Zlatan Ibrahimovic. Ook hij kon de Belgische TGV niet meer stoppen en na een match vol spanning was het Radja Nainggolan die met het enige doelpunt van de wedstrijd de volgende ronde veilig stelde met een tweede plaats in groep E.

Achtste finale

Een verrassing van formaat was het dat Hongarije groepswinnaar werd en de tegenstander was van de Duivels in de achtste finale. We mochten ons opnieuw klaarmaken om op te boksen tegen een defensief betonblok en dus zou het wachten worden op de flitsen van De Bruyne, Hazard of Mertens.

Al vroeg in de eerste helft zette Alderweireld de toon met een doelpunt in de tiende minuut. België walste over de Hongaren en won overtuigend met 4-0. Batshuayi, Hazard en Carrasco zorgden voor de andere doelpunten in de tot nu toe grootste overwinning op het EK. De reis ging verder naar Lille om zich op te maken voor de komst van Gareth Bale.

Kwartfinale

Tienduizenden Belgen kleurden de straten van Lille in zwart, geel en rood. Aan de supporters zou het dus niet gelegen hebben, integendeel. Wat moest uitdraaien op een volksfeest is geëindigd in mineur, want net als in de kwalificatiefase konden de Duivels niet winnen van Wales. Nainggolan zorgde voor euforie met een knap doelpunt maar Ashley Williams, Robson-Kanu en Sam Vokes brachten ons met beide voeten op en onder de grond: 3-1. België uitgeschakeld en strandt in de kwartfinales.

5 keer gelezen