Column: "de diva en de boekhouder"

Dirk Deferme is voetbalcommentator - en verslaggever en keek gisteren naar de tegenstander van de Rode Duivels in de halve finale. Waar opnieuw de meeste aandacht naar Cristiano - de diva - Ronaldo ging. Maar laat ons eerst maar voorbij Wales geraken.

Ze komen zelden in elkaars buurt of zone maar je kan ze apart bespieden als wilde dieren in de savanne. Denk er de voetbalreporter met de opgewonden fluisterstem van David Attenborough bij.

“De boekhouder etaleert Oost-Europese saaie soberheid. Alles in vakjes, de tafel op orde, de kruimels met een veger op een vuilblik geborsteld. Een eindje naar links, een stukje achteruit, het gas open en 1-0. Zeven wedstrijden zonder om er dan eentje achter Rui Patricio te leggen in de EK-kwartfinale. Keurige jongen, op de afspraak, Robert Lewandowski. Hij heeft het perfect ranke lijf om in het spierwit van Polska te spelen.”

“De diva komt van ver. Hij was een straatkind met puisten, honger en slechte tanden om te kauwen. Zijn vader dronk zich dood. Zijn moeder was ongewenst zwanger van hem. Het is een schrijnend verhaal. Nu is er aan hem gepolijst, geschaafd en spreekt hij met twee woorden. Hij scheldt ook met twee woorden. De spieren zijn opgepompt. Hij heeft het allemaal zelf gedaan en betaald. Hij is beschaafd maar hij treitert en kleineert tegenstanders. Cristiano Ronaldo is een lenig loopwonder met een krachtige sprint, een snelle dribbel, een onberekenbare trap. Hij heeft springveren sprongkracht en is een knarsetandende verbeten doodmaker. Hij is de metrosexuele loverboy van vele supermodellen. En van één Marokkaanse jongen. Of niet?   Ja, dit gaat over voetballen.”

Gisteren heeft Ronaldo het gehaald. Al zag ik een paar keer tranen achter zijn ogen branden om zoveel onrecht dat alleen hem overkomt. Hij had in de eerste helft al een strafschop moeten hebben. Die in de penaltyreeks schoot hij als vanzelf binnen. De boekhouder deed het ook droogjes. De voortrekkers nemen vaak de eerste strafschop. Uiteindelijk wordt het 3-5.

Weinig naties pronken met zoveel diva’s en komedianten. Portugal heeft ook nog Pepe, Nani, Renato Sanches en Ricardo Quaresma die de beslissende strafschop in doel knalde. Quaresma maakte ook tegen Kroatië al de winning goal. En Ronaldo ging toch met de eer en heel veel aandacht gaat lopen.

Wij zijn op weg nu, naar Portugal voor vakantie. Daar bekijken we volgende week woensdag de halve finale van dat land. Cristiano Ronaldo is nog in de running voor een hoofdprijs. En toch, hij is 31 en op de weg terug. Al twaalf jaar jaagt hij op de Europese hoofdprijs. Dichterbij dan de verloren finale in Lissabon in 2004 – hij was pas 19 - is hij niet meer geraakt. Hij moet er zich maar bij neerleggen. Hij is een heerlijke voetballer, een mooie winnaar én een mooie verliezer, de grootste voetbaldiva en de onverbeterlijke voetbal-dramaqueen. Hij is the one and only Cristiano Ronaldo. 

2 keer gelezen