Portugal door na strafschoppen

Bekijk het verslag vanaf 38:50.

Portugal heeft zich als eerste land geplaatst voor de halve finales van EURO 2016. De Portugezen schakelden Polen uit na strafschoppen en zijn zo mogelijk de volgende tegenstander van de Rode Duivels – als die zich vrijdag ook plaatsen voor de halve finales.

De match begon uitstekend voor de Polen. Cedric verkeek zich compleet op een Poolse crosspas, Grosicki bracht zo de bal voor doel tot bij Robert Lewandowski die de 1-0 al na één minuut en 39 seconden binnen trapte. Goed voor het tweede snelste doelpunt ooit op een EK.

Polen behield de controle in de beginfase, maar stilletjes aan kwamen de Portugezen in de match. Via onder andere Cristiano Ronaldo gingen ze op zoek naar de gelijkmaker. De sterspeler van Real Madrid probeerde het eerst met een verre vrije trap, die eindigde in de muur. Na een half uur werd hij tegen de grond geduwd door Pazdan in de zestien, maar de ref zag er geen fout in en dus kwam er geen strafschop voor Portugal.

Niet veel later viel de gelijkmaker dan toch. Toptalent Renato Sanches (18 jaar!) vond na een een-tweetje met Nani een gaatje in de Poolse verdediging. De jonge middenvelder schoot dan op doel en via een Poolse knie ging de 1-1 tegen de netten.

Verlengingen
In een rommelige tweede helft kwamen de Polen amper nog in de buurt van het doel van Rui Patricio. Aan de overkant doken de Portugezen wat meer op voor doel, maar echt gevaarlijk waren zij niet.

Polen en Portugal maakten zich zo op voor verlengingen, maar ook daarin kregen we amper kansen op doel voorgeschoteld. Een supporter in het Stade Vélodrome dacht dan maar “als de spelers het niet doen, zal ik wel voor opwinding zorgen”. Hij rende het veld op, maar werd meteen gegrepen door een tiental stewards. 

Strafschoppen
Strafschoppen moesten zo beslissen welk team er zou doorstoten naar de halve finales. Het was al de tweede strafschoppenreeks op rij voor de Polen. Beide landen gingen gelijk op tot 3-3. Daarna hield doelman Rui Patricio de penalty van Blaszczykowski uit doel, Ricardo Quaresma trapte de beslissende elfmeter voor Portugal binnen. De Portugezen staan zo in de halve finales van het EK. Daarin is België of Wales de volgende tegenstander.

2 keer bekeken