Zo ziet controle in fandorp Lille eruit

Supporters van de Rode Duivels die morgen de wedstrijd in het centrum van Lille willen volgen, vertrekken maar beter goed op tijd. De controles in en rond de fanzone, waar een groot scherm staat, zijn enorm. Ook nu al, anderhalve dag voor de match, laat de stad niets aan het toeval over. Dat heeft VTM NIEUWS ter plaatse kunnen vaststellen.

Een paar honderd meter voor de fanzone is er al een eerste controle. Alleen met het juiste pasje mag je met je wagen door. “Dat is een veiligheidsmaatregel. We kunnen niet toelaten dat iedereen zich hier parkeert. We doen er alles aan om de fanzone te beschermen”, zegt veiligheidsagent Nassim Ghanem. In en rond de fanzone patrouilleren bewakingsagenten met honden.

Er is veel meer veiligheidspersoneel dan anders. “Er zijn ongeveer veertig veiligheidsagenten en zes mensen met honden. Wij zullen de oproerpolitie, de gewone politie en de gendarmerie bijstaan. Er zal genoeg beveiliging zijn, want dat is nodig”, aldus Djillali Zoutat, die instaat voor de veiligheid in de fanzone. De fanzone gaat pas om vijf uur vanmiddag open, maar een klas kinderen mocht toch al eens rondkijken.

Alle kinderen moesten hun rugzakken openen en werden met een metaaldetector gecontroleerd. De inwoners van Lille zijn blij met zoveel controles. “Dit lijkt met genoeg beveiliging om alles zonder incidenten te laten verlopen. Maar je bent nooit zeker, als je ziet wat er net in Turkije is gebeurd. Maar ik ben niet bang,” zegt buurtbewoner Patrick Vanez.