Column: "Deejay"

Dirk Deferme is voetbalcommentator - en verslaggever en maakt bedenkingen bij het belang van trainers. "Conte krijgt de credits voor het spel van Italië, terwijl we de naam van de coaches van IJsland amper horen. Wat maakt iemand tot een topcoach?"

Omdat de federaties de topcoaches niet genoeg kunnen betalen zijn er geen toppers in die functie op het EK. Behalve dan Antonio Conte die na het EK afzwaait en voor Chelsea FC gaat werken. Het was een commentator of een analist die dat zei. Wie dat was, weet ik niet meer. Waarom hij het zei, weet ik niet helemaal zeker. Het kan zomaar een sneer voor Marc Wilmots geweest zijn. Er is maar één topcoach op het EK en neen, jij bent het niet, Marc. Zoiets.

Topcoaches zijn mannen die duur betaald worden. Geen vrouwen dus en ze doen het niet voor pinda’s. Topcoaches hebben verstand van de nieuwste technieken en een up-to-date kennis van alle voetbalwetenschappen. Topcoaches zijn mannen met een palmares. Topcoaches zijn mannen die met voetbalsterren kunnen werken. Met Serge Aurier, met Dennis Praet, Eden Hazard, David Alaba én met Dani Alves. Het is een willekeurig rijtje. Topcoaches zijn mannen die weten hoe ze in de spots moeten staan en die het goed kunnen uitleggen. Topcoaches werken voor de allergrootste clubs van de wereld. Ze sleutelen aan hun marktwaarde en vullen hun portefeuille door met regelmaat van werkgever en van competitie te veranderen. De echte toppers verenigen dat allemaal. Volgens Jan Mulder moet een goede coach ook en vooral voor de moppen en de muziek op de bus zorgen.

Conte dus. En Guardiola, Mourinho, Klopp, Wenger, Ancelotti, Benitez, Zidane, Luis Enrique en Pochettino. Dat zijn de tien grootverdieners en voor de populaire media is dat de waardemeter: veel geld verdienen. Guardiola is de beste: 18 miljoen Euro per jaar. Is hij het waard? Wie zal het bewijzen als de topcoaches altijd bij de beste ploegen terechtkomen.

Ik durf me te permitteren om wat hierboven staat onderuit te halen zonder te beweren dat het niet klopt. Het algemeen gangbare idee van wat een topcoach is, staat er misschien wel goed samengevat. Maar. Is Glen De Boeck dan geen topper? Vierde en een bekerfinale met Cercle, niet zakken met Beveren in 2013 en dito met Moeskroen dit jaar, is dat niet moeilijker dan eerste met Club Brugge, tweede met Anderlecht of derde met KAA Gent?

Dikwijls maken presteren aan de top, de media, hoe wij het waarnemen én de opportuniteit de topcoach. In ieder geval vaker dan omgekeerd.

Ver ingooien, de sympathie voor het kleine land met de warmwatergeisers, de mannen met baarden en de elf spelers die blijkbaar collectief en onderling beslissen om de bal aan de tegenstander te laten, maken van Ijsland een kwartfinalist op het EK en niet de duobaan Lagerback/Halgrimsson. Dat ze van plaats 104 , waar nu Kazakhstan staat, naar de beste acht in Frankrijk sprongen, is gewoon de verdienste van de ploeg, van de spelers. Gisteren hebben we de naam van de coaches amper horen vernoemen.

Antonio Conte daarentegen heeft door bijna boven op zijn dug-out te kruipen Europees kampioen Spanje naar huis gespeeld en eerder de Rode Duivels kansloos naar de tweede plaats in Groep E verbannen. (Waarvoor dank!) Conte krijgt de credits en niet “het zwakste Italië ooit”.

Een besluit? Er zit, denk ik, veel waarheid in de moppen- en deejay-theorie van Mulder. Wat zou u kiezen? Guardiola of Preud’homme als coach voor de Rode Duivels maar dan zonder Courtois, Alderweireld, Witsel, Hazard en De Bruyne? Of die vijf in de selectie en gewoon fijne muziek in de bus en in de kleedkamer? 

 

3 keer gelezen