IJslands sprookje duurt verder

Bekijk het matchverslag vanaf 28:10.

IJsland heeft nogmaals voor een stunt op dit EK gezorgd. Nadat de eilandstaat bij z’n debuut op een groot tornooi de achtste finale bereikte, heeft het daar nu schaduwfavoriet Engeland uitgeschakeld. De IJslanders zetten een vroege 0-1 achterstand om in een 2-1 zege. In de kwartfinale neemt IJsland het op tegen gastland Frankrijk. Engeland blijft verweesd achter en moet naar huis.

Bij Engeland speelde Wayne Rooney z’n 115e wedstrijd voor de nationale ploeg, daarmee komt hij op gelijke hoogte van David Beckham. Enkel de legendarische doelman Peter Shilton doet nog 10 caps beter. De wedstrijd kon ook niet beter beginnen voor Rooney. Al na 4 minuten mocht hij een strafschop omzetten na een fout op Sterling. Voor Rooney z’n 53e goal in het shirt van the three lions. De voorsprong van de Engelsen stond welgeteld een minuut op het bord. Op een lange inworp kon centrale verdediger Ragnar Sigurdsson de score in evenwicht brengen: 1-1.

Hart in de fout

Engeland was even aangeslagen door die snelle gelijkmaker maar wat later bracht Delle Alli de Engelsen bijna opnieuw op voorsprong. Z’n volley ging maar centimeters over het IJslandse doel. Het doelpunt viel aan de overkant. Na een knappe aanval door het centrum kon Kolbeinn Sigthorsson uithalen. Zijn schot werd door Joe Hart nog even aangeraakt maar onvoldoende om de voorsprong voor IJsland te verhinderen. De IJslandse commentator die viraal ging bij een late goal van IJsland liet zich ook nu weer volledig gaan. Harry Kane kwam wat later nog dichtbij de 2-2, maar de doelman van IJsland Halldorsson stond beter te keepen dan Joe Hart.

Na de pauze  kwam er niet meteen een reactie van de Engelsen. Integendeel, de beste kans was voor IJsland. Joe Hart mocht van geluk spreken dat een omhaal van doelpuntenmaker Sigurdsson recht op z’n lichaam belandde. Op het uur greep Roy Hodgson in en bracht hij Leicesterspits Jamie Vardy op het veld. Veel soelaas bracht dat niet voor de Engelsen, de IJslandse verdediging liet geen bal passeren.

Onmondig Engeland

Het spel van de Engelsen was ook niet om over naar huis te schrijven. Rooney, Kane en Sturridge stapelden de slechte passes op en konden amper gevaar voor het IJslandse doel creëren. Bondscoach Roy Hodgson werd er zichtbaar moedeloos van. De grootste kans was zelf nog voor IJsland. Aaron Gunnarsson, de viking-kapitein van IJsland, kon uithalen, maar Hart duwde z’n schot in corner. Rooney werd nog uit z’n lijden verlost toen de jonge Rashford hem kwam vervangen, maar het mocht niet meer baten.

IJsland, een eilandstaat met iets meer dan 300 000 inwoners en slechts zo'n 100 profvoetballers plaatst zich verrassend, maar niet onverdiend, voor de kwartfinale op het EK. 

2 keer bekeken