Italië wipt Spanje uit het EK

Bekijk de beelden op 30:00

Italië heeft opnieuw voor een stunt op dit EK gezorgd. Na de overwinning tegen de Rode Duivels in de groepsfase hebben de Italianen in de achtste finale topfavoriet Spanje uitgeschakeld. Chiellini en Pellè bezorgden Italië een verdiende 2-0 overwinning tegen de uittredende Europese kampioen. In de kwartfinale staan de Azzurri tegenover een nieuwe klepper, dan wacht wereldkampioen Duitsland.

Italië begon aan het EK als een outsider, maar na de overwinning tegen de Rode Duivels gooiden ze hoge ogen. Ook tegen topfavoriet Spanje liet de ploeg van Antonio Conte zien dat het een kandidaat op eindwinst is. In het eerste kwartier zag Pellè z’n kopbal in extremis gered door De Gea en belandde een omhaal van Giaccherini op de paal. Spanje had het meeste balbezit, maar de kansen waren voor de Italianen. Parolo kopte net naast en Ramos mocht van geluk spreken dat hij geen owngoal maakte.

Daar is Chiellini

Op het halfuur kreeg Italië waar het recht op had. Eder knalde staalhard op doel, De Gea moest de bal lossen en Giorgio Chiellini stond op de juiste plaats om de rebound binnen te tikken: 1-0. De Spaanse doelman De Gea ging niet vrijuit bij het doelpunt van Chiellini maar wat later mocht Spanje z’n doelman dankbaar zijn als hij een krul van Giaccherini uit de kruising zweefde.

In de tweede helft kregen de Azzurri meteen een grote kans op 2-0. Pellè zette Eder alleen op weg naar De Gea, maar de Spaanse doelman kwam als winnaar uit het één-tegen-één duel met de Italiaanse spits. Italië combineerde snel en vlot, maar in de laatste pass was niet altijd juist. De Sciglio zag drie ploegmaats vrij voor doel staan, maar z’n voorzet belandde in de armen van De Gea.

Spanje komt opzetten

In het slotkwartier kwam Spanje meer opzetten. Een schot van invaller Aduriz ging naast en Buffon stond goed te keepen op pogingen van Iniesta en Piqué. De Italianen konden de volgende ronde al ruiken hun solide defensie gaf geen krimp meer. In de minuut 89 viel er wel nog één bal goed voor Piqué, maar de 38-jarige Gianluigi Buffon ranselde de bal nog uit z’n doel.

In de extra tijd voltrok zich hetzelfde scenario als tegen de Rode Duivels. De Italianen hielden achterin stand en konden vlijmscherp counteren. Darmian vond Pellè en die trapte de 2-0 staalhard voorbij De Gea. De vreugde-uitbarsting bij de Italianen was ongezien, bondscoach Conte sprong bijna de tribunes in. In de kwartfinale wacht nu wereldkampioen Duitsland. Spanje mag een derde EK-titel op rij vergeten.