Column: "het licht en het lampje"

Dirk Deferme is voetbalcommentator - en verslaggever en hij keek ook naar de uitstekende prestatie van kapitein Eden Hazard. "Hazard is als de satelliet die je tussen de maan en de sterren naar het doel ziet flitsen."

In de analyse met het lampje werd Hazard gisteren schandelijk tekort gedaan. Alles zat er niet in. Geen tijd voor zoveel schoons. Het lampje brandde niet fel genoeg. De techniek liet dat niet toe. En, het lampje kon niet altijd volgen.

Eden Hazard was het licht en het lampje. Ruben Van Gucht zei terecht en met eerbied: “Monsieur le capitaine, Eden Hazard, quel match, point d’exclamation!” Dat was geen vraag maar een statement en voor een keer volkomen terecht. Op zijn best is hij als hij de zestien in snijdt. Gisteren was hij ook fenomenaal als hij zwierig en pijlsnel uit de eigen defensie wegdraaide. Hazard was overal. Dan wordt het lampje de vuurvlieg, een weerlicht, een vonk die over het scherm spat. Eden Hazard is als de satelliet die je als je op je rug ligt tussen de maan en de sterren naar het doel ziet flitsen. Hij stak als een wesp en je zag ook de hele tijd die denkrimpel tussen zijn ogen. Ernstig en speels: Hazard meende het.

Zijn doelpunt is het mooiste doelpunt van het toernooi. Omdat het een doelpunt van de Rode Duivels is. En, niet alleen zijn doelpunt. Afgeslagen Hongaarse aanval, verticale bal in één tijd van Meunier, Carrasco, eerste tijd. De Bruyne gebruikt twee tijden voor een scherpe diagonaal, perfecte snelheid en daardoor helemaal op maat. En dan moet Eden nog beginnen. Perfect in balans, slingerend en dreigend naar binnen en een zwiepend hard schot precies naast de paal. Tijd van A (Meunier) naar B (het net): 12 seconden. Heel erg, vind ik, dat De Bruyne voor zijn pass op zijn kapitein van UEFA geen assist krijgt. Een schande. Is protest nog mogelijk?

Ik denk aan een tattoo voor als België Europees kampioen wordt en als Hazard nog drie keer schittert. Haddock & Eden met daarboven de kop van de kapitein uit Kuifje?  Want we blijven een stripland en Hazard hoort daarin thuis. Of, op mijn rug? Zoals bij mevrouw Rafaella Szabo Witsel: een 10 en daarboven EDEN. Of misschien gewoon op de binnenkant van mijn rechterpols: merci, HAZARD! Het is moeilijk om te kiezen. Hij was zo goed!

Er waren heel veel spelers zeer goed. Toch nog iets, specifiek over Michy Batshuayi en Romelu Lukaku. Die 2-0, Romelu zat na zijn vervanging te lachen én te vloeken. Die had hij ook gemaakt! Dat is een normale reactie, doelpunten zijn de levenslijn van de midvoor. Mijn Spitsuur-column gelezen, eergisteren? Even aanvullen met de gegevens van gisteren. Voorbarig maar toch al sterk: Michy Batshuayi, 6 caps, 167 speelminuten, 3 doelpunten, 56 minuten per doelpunt.

3 keer gelezen