Dit moet je weten over Wales

De Rode Duivels nemen het op vrijdag 1 juli in de kwartfinales op tegen Wales. Na hun 4-0 overwinning tegen Hongarije moeten de Duivels nu voorbij Gareth Bale en co proberen geraken om een plaats in de halve finale af te dwingen. Maar wat moet je zoal weten over Wales? Hieronder een overzicht:

Wales werd groepswinnaar in groep B. De Welshmen wonnen van Slovakije (2-1) en Rusland (3-0). Tegen grote broer Engeland gingen ze pas in de slotfase met 2-1 onderuit. Gareth Bale was dé uitblinker in de groepsfase. De aanvaller van Real Madrid scoorde drie keer in drie wedstrijden. In de achtste finales had Wales het een pak moeilijker tegen Noord-Ierland, maar opnieuw Bale kon de beslissing forceren. Een voorzet van hem werd door een Noord-Ierse verdediger in eigen doel gegleden.

Meer dan Bale alleen

De Duivels zullen dus vooral Bale in de gaten moeten houden. Maar daarnaast heeft Wales met Arsenal-middenvelder Aaron Ramsey en Liverpool-middenvelder Joe Allen goede spelers lopen. Achterin is Ashley Williams van Swansea de rots in de branding, al is die twijfelachtig door een schouderblessure.

Bekende tegenstander

Wales is zeker geen onbekende voor de Rode Duivels. Zowel in de kwalificatiecampagne voor het WK in Brazilië als voor het EK in Frankrijk zaten de Duivels in een groep met Wales. In de kwalificatiecampagne voor het EK pakten de Rode Duivels slechts 1 op 6 tegen Wales. In Brussel werd 0-0 gelijk gespeeld en in Cardiff gingen de Belgen met 1-0 onderuit. Een doelpunt van… Gareth Bale. Ondanks die nederlaag kon België wel groepswinnaar worden, voor Wales.

In 2012 speelde België z’n eerste wedstrijd in de kwalificatiecampagne voor het WK in Brazilië in en tegen Wales. Toen wonnen de Duivels met 0-2 na doelpunten van Kompany en Vertonghen. Een jaar later werd er 1-1 gelijk gespeeld in Brussel. Toen waren de Duivels wel al zeker van groepswinst. Wales kon zich niet kwalificeren voor het WK.

FIFA-ranking

De Rode Duivels staan al enkele jaren constant in de top 10 op de FIFA-ranking. De Duivels stonden zelf een half jaar op nummer 1. Momenteel staat België tweede op de FIFA-ranking. Wales daarentegen maakte de voorbije jaren een mooie sprong op de FIFA-ranking. In 2012 stond Wales pas 82e, in 2015 was de ploeg van bondscoach Chris Coleman opgeklommen naar een 8e plaats.

Ondertussen is Wales wel wat weggezakt op de FIFA-ranking. Momenteel staan de Welshmen op een 26e plaats. 

 

5 keer gelezen