Dit moet je weten over Hongarije

De Rode Duivels nemen het vanavond om 21u in de achtste finale op tegen Hongarije. De Duivels zijn favoriet, maar de Hongaren werden wel groepswinnaar in een groep met onder andere Portugal. Wat moet je zoal weten over Hongarije? Hieronder een overzicht:

*) Hongarije staat op de 20e plaats op de FIFA-ranking. België staat 2e.

*) De Rode Duivels speelden al 12 keer tegen Hongarije. Daarvan konden ze 8 keer winnen. De laatste ontmoeting is bijna 7 jaar geleden. In 2009 won België met 3-0 van de Hongaren. Fellaini, Vermaelen en Mirallas scoorden toen voor de Rode Duivels. De Hongaren konden slechts 2x winnen, de laatste keer in 1958.

*) Het is 44 jaar geleden dat Hongarije nog eens meedeed aan een Europees Kampioenschap. Het laatste land dat de Hongaren kon kloppen op een EK was… België, in 1972.

*) De Hongaarse doelman Gabor Kiraly is de oudste speler ooit op een Europees kampioenschap. Hij is vandaag exact 40 jaar en 87 dagen oud. Hij heeft een cultstatus door z’n opvallende outfit tijdens wedstrijden. Een lange grijze trainingsbroek leverde hem de bijnaam ‘pyjamadoelman’ op.

*) Zoltan Gera is de topschutter bij de Hongaarse nationale ploeg met 25 doelpunten in 92 wedstrijden. Doelman Kiraly heeft de meeste caps, 106. Bij de Rode Duivels is Jan Vertonghen de meest ervaren speler met 82 caps. Romelu Lukaku is topschutter met 17 doelpunten.

*) Hongarije werd groepswinnaar in groep F met 5 punten. Er werd gewonnen van Oostenrijk (2-0) en er werd gelijk gespeeld tegen IJsland (1-1) en Portugal (3-3). De Rode Duivels werden tweede in groep E met 6 punten. De Duivels wonnen van Ierland (3-0) en Zweden (1-0), maar verloren van Italië (0-2).

*) In de kwalificatiecampagne won België z’n groep en pakten ze 23 op 30. Hongarije werd pas derde in z’n groep na Noord-Ierland en Roemenië. De Hongaren pakten 16 op 30. Maar via barragewedstrijden tegen Noorwegen (1-0 en 2-1) staat Hongarije toch op dit EK. 

 

3 keer gelezen