Column: Patriotten

Voetbalcommentator - en verslaggever Dirk Deferme kijkt vooruit naar Hongarije - België. "Eerst het voetbal en dan het land. En in het voor de hand liggende geval vallen die twee samen. 3-1 en we gaan gewoon naar Lille."

JF Kennedy zei in 1961 bij zijn inauguratie-speech op Capitol Hill in Washington: “Ask not what your country can do for you but what you can do for your country.” Pakkend, hij kon er wat van, zijn landgenoten wilden voor hem door het vuur. Naar Vietnam bijvoorbeeld. Kennedy had de zin waarschijnlijk gepikt van een schooldirecteur die ook goed kon speechen. Kennedy verving school door country. De jonge president pikte uit vaderlandsliefde. Ondanks die intellectuele diefstal was ik heel lang onder de indruk van alles wat Kennedy vertelde. Ondertussen vind ik dat landen meer moeten doen voor de mensen dan dat de mensen iets terug moeten doen voor hun land. Mensen doen iets voor mensen.

"Houd je meer van voetbal dan van je land?”

Goede vraag, dacht de man die ze me stelde. Hij komt uit de afdeling een beetje meer chauvinisme graag! In die afdeling zitten de mannen die Joos en Raes willen laten vervangen door Vandenbempt omdat, en ik vat samen, A en B te kritisch zijn en C luider roept en enthousiaster is.

Moet ik echt kiezen? Oké, niet moeilijk wat mij betreft. Iets abstracts als een land kan me niet amuseren, het is een ploeg of het zijn de mensen die dat doen. Zij zorgen voor de betrokkenheid, voor bewondering en voor haren die in een rilling rechtop komen.

Stel dat Hongarije straks de allermooiste goals maakt en dat je verschrikkelijk moet lachten met de fratsen van de schertsfiguur Kiraly?

Stel dat Hongarije meer goals maakt dan België, wat dan? Dan liggen de Rode Duivels er uit.

Jammer voor onze geweldige voetballers, een gemiste kans want wij kunnen ook allermooiste doelpunten maken. Wij kunnen allemaal samen onsterfelijk worden. Samen met die groep miljonairs die al voetballend representatief zijn voor ons allemaal.

En als het hen niet lukt, vinden we wel een zondebok, we drinken een Carolus Tripel of een Omer, of twee. We gaan slapen en staan gezond weer op. De columnschrijvers, het geweten en de voetbaldenkers van het vaderland zullen er wel voor zorgen dat we in 2018 in Rusland op het WK geraken. Voorts gaan we ons eerst amuseren met mooi voetbal op het EK.

Mooi voetbal van Spanje, Iniesta, Payet, Pogba, Özil, Hummels, Kroos, Milik, Ronaldo, Bale en nog een paar.

Eerst het voetbal en dan het land. In het voor de hand liggende andere geval vallen die twee samen. Zoals in: 3-1 tegen Hongarije en we gaan gewoon naar Lille. Afspraak vrijdagavond om 21u. 

 

2 keer gelezen